Hlavní obsah

Tlustý žádá Zemana o podporu rozpočtu

Právo, Jiří Vavroň

Ministr financí Vlastimil Tlustý se krátce poté, co v pondělí zveřejnil výsledky auditu rozpočtu na příští rok, sešel s bývalým premiérem Milošem Zemanem.

Článek

"Popsal jsem mu nejen výsledky našich zjištění, že se schodek rozpočtu může pohybovat mezi 101 až 127 miliardami, ale řekl jsem mu i to,  že seriózní diskuse s expremiérem Jiřím Paroubkem ani s bývalým ministrem financí Bohuslavem Sobotkou o rozpočtu není možná," řekl ve středu Právu Tlustý.

"Pokoušeli jsme se o debatu nad rozpočtem ještě během jednání o podpoře vlády, aby rozpočet na příští rok byl výsledkem dohody a byl zahrnut do široké dohody mezi ODS a ČSSD. Nic z toho se nám nepodařilo," vysvětlil.

"S Milošem Zemanem jsem jednal, protože situace v Poslanecké sněmovně neumožňuje, aby bez jednání s nimi byl rozpočet schválen," řekl Právu Tlustý. Dodal, že jeho snahou bylo nalézt v sociální demokracii partnery, u kterých by dominovala odbornost nad politickou předpojatostí. "A myslím si, že se je podařilo nalézt," dodal ministr financí.

Zeman Tlustému podle jeho slov doporučil Jiřího Rusnoka, bývalého ministra financí a ministra průmyslu za ČSSD, který po volbě prezidenta republiky rezignoval na svoje funkce a vzdal se i poslaneckého mandátu.

"Nabídl jsme mu členství v týmu, který má za úkol z této situace hledat východisko jak okamžité, tak dlouhodobé. Pan Rusnok nominaci přijal. Byla mi doporučena i další jména. Ochotu pracovat od nich ale ještě nemám," uvedl Tlustý.

Rusnok je předsedou představenstva ING Penzijního fondu a prezidentem Asociace penzijních fondů ČR.

Expertní tým

"Svoji roli chápu jako roli experta, odborníka. V sociální demokracii nyní nezastávám žádnou funkci, nemám z ČSSD ani žádný mandát," řekl ve středu Právu Jiří Rusnok.

Členy této skupiny by měl být podle informací Práva například i analytik Pavel Kohout, poradce ministra financí Miroslav Zámečník či Jaroslav Ungermann z odborné komise ČSSD. Hovoří se i o Ivanovi Foltýnovi z KDU-ČSL. Tlustý požádal i ostatní politické strany, aby do této expertní skupiny vyslaly své zástupce. Podle něj by se mělo jednat o orgán odborně ekonomický, nikoli politický.

"Dávám najevo, že hledám lidi ochotné překonat traumata volební kampaně a traumata povolebního jednání, kteří chápou, že státní rozpočet jak letos, tak v příštím roce je ve strašlivých dluzích," vysvětlil ministr s tím, že komise nebude hledat viníky.

"Ustavuji tým, který by navrhl konkrétní řešení, jak udělat krok ven z politicky nepřehledné situace, která ale vyžaduje okamžité řešení," uzavřel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám