Hlavní obsah

Papež přijede za rok do ČR, řekl kardinál Vlk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Po zesnulém papeži Janu Pavlu II., jenž rád jezdíval do České republiky, by mohl do země s metropolí Prahou zavítat i nový papež Benedikt XVI. Podle hlavy katolické církve v ČR kardinála Miroslava Vlka by měl papež německého původu navštívit Česko v září příštího roku.

Článek

Vlkovi, který o papežově možné cestě do ČR informoval v Radiu Proglas. Papež by měl do Česka přijet na jeden den, uvedl Vlk. V uplynulých dnech zavítal do Bavorska, kde je papež na šestidenní návštěvě.

První informace o možné návštěvě Benedikta XVI. v ČR se objevily loni v prosinci v souvislosti s papežovou plánovanou cestou do rodného Bavorska. Kardinál Vlk pozval Benedikta XVI. při návštěvě českých a moravských biskupů v Římě v listopadu 2005. Rovněž prezident Václav Klaus v prosinci téhož roku při setkání s apoštolským nunciem Diegem Causerem vyslovil úmysl papeže do Česka pozvat. Letos v lednu však Česká biskupská konference oznámila, že papež tento rok do České republiky nepřijede.

Předchozí papež, Jan Pavel II., navštívil Českou republiku třikrát. Poprvé přijel ještě do Československa 21. a 22. dubna 1990. Přiletěl na pozvání tehdejšího prezidenta Václava Havla a kardinála Františka Tomáška.

Podruhé přijel Jan Pavel II. 20. května 1995. Hlavním důvodem návštěvy byla kanonizace dvou nových světců - Jana Sarkandra a Zdislavy z Lemberka. Na další setkání s hlavou katolické církve si Češi museli počkat do 25. dubna 1997, kdy zemi navštívil při příležitosti 1000 let od smrti svatého Vojtěcha.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám