Hlavní obsah

Podle analýzy ČSSD je Topolánek podvodník

Právo, Lukáš Bek, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sociální demokraté se v úterý znovu ostře pustili do premiéra a šéfa ODS Mirka Topolánka kvůli kauze dluhů jeho bývalé firmy VAE.

Článek

Expremiér a předseda soc. dem. Jiří Paroubek spolu se stínovým ministrem školství Jiřím Havlem zveřejnili analýzu, podle které se předseda ODS dopustil podvodu. Havel na dotaz, zda se podle něj Topolánek dopustil úvěrového podvodu, uvedl: "Z mého pohledu, z informací, které mám k dispozici, tak pravděpodobně ano."

Topolánek se včera ke kauze nechtěl vyjadřovat s odkazem na středeční  tiskovou konferenci.

Paroubek již o víkendu uvedl, že očekává Topolánkovo obvinění a vyzval ho k rezignaci. Včera Paroubek odmítl názor, že se ČSSD jen snaží Topolánka očernit. "Nesháníme žádnou špínu, to je pravda," řekl Paroubek.

Soc. dem. v analýze, jejímž hlavním autorem je Havel, mimo jiné popisuje celou kauzu s dluhem firmy VAE. Ta si půjčila u První městské banky ovládané hlavním městem Prahou v čele s primátorem za ODS 67,5 miliónu korun. Později však nebyla schopna splácet. Soc. dem. analýza především uvádí, že Topolánek a další tři partneři podepsali směnku, kterou za úvěr ručili, přičemž banka mohla peníze vymáhat právě po Topolánkovi, avšak neučinila tak.

"Místo splacení dluhu si pořídil byt"

Jak se dále v textu uvádí, banka směnku nevyužila, považovala dluh za nevymahatelný a prodala pohledávku firmě Eltodo, "která dostává od města ovládaného ODS zakázky ve stovkách miliónů korun. Firma následně směnku zničí a spokojí se s plněním v jiné podobě. Firma se rovněž vzdá zástavního práva, které vázlo na Topolánkových akciích firmy VAE," uvádí se v analýze ČSSD.

Havel upozornil, že Topolánek akciemi nesplatil dluh, ale prodal je a pořídil si za něj byt za osm miliónů korun, přičemž část splatil z hypotéky. Topolánek již dříve řekl, že za akcie utržil 2,5 miliónu korun. Hypotéka činila 5,25 miliónu.

"Odpovědnost směnečních rukojmích by mohla být posuzována jako trestný čin úvěrového podvodu. S největší pravděpodobností uvedli protistranu v omyl, že disponují majetkem, který by postačoval k uhrazení úvěru v případě jeho nesplácení. Tento případ pak skutečně nastal. Zde ale rukojmí patrně uváděli, že jejich osobní majetek k úhradě dluhu nestačí, a proto banka po nich dluh nevymáhala," prohlásil Havel na tiskové konferenci.

Paroubek na otázku, zda vidí též trestní zodpovědnost u lidí v orgánech banky, případně u vedení města Prahy, uvedl: "To je obracení pozornosti od pana Topolánka na někoho úplně jiného." Paroubek dříve působil jako ekonomický náměstek primátora metropole, kde už léta vládne ODS a ČSSD.

ODS šéfovi nechce radit

Topolánek včera téměř nereagoval na dotazy novinářů, argumenty soc. dem. označil za lživé. Jeho poradce Marek Dalík si podle svých včerejších slov Právu nemyslí, že bylo chybou, když premiér stále nezveřejnil dokumenty, které by dokazovaly, že prodej akcií byl v pořádku.

Topolánkův mluvčí Martin Schmarcz uvedl, že se premiér nebude vyjadřovat, "protože to se ho nedotýká, není účastníkem ani objektem vyšetřování a navíc by jakékoli jeho vystoupení směrem k orgánům činným v trestním řízení mohlo být vykládáno jako pokus o jejich politické ovlivňování".

Žádný z oslovených politiků ODS nepovažoval za vhodné doporučit Topolánkovi, aby zveřejnil podrobnosti odkupu jeho akcií VAE. Topolánek jen své stranické kolegy podle prvního místopředsedy ODS a ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase informoval, že vše veřejně vysvětlí dnes. Nečas věří Topolánkovým slovům, že nešlo o nic nezákonného. "Už jenom proto, že žádný předseda politické strany nemá tak proprané majetkové náležitosti, odposlouchávané telefony, projeté účty a podobně," uvedl Nečas.

Místopředsedkyně Sněmovny Lucie Talmanová si myslí, že Topolánkovo vyšetřování je politicky motivované. "Jsem daleka toho, abych panu premiérovi cokoli doporučovala, protože jsem přesvědčena, že tento případ šetřily orgány činné v trestném řízení a neshledaly žádné důvody, aby bylo vzneseno jakékoli obvinění," řekla Právu.

Také ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil uvedl, že si to premiér musí vyřešit sám. "Je mi ale podezřelé, pokud na základe anonymního udání podaného před půl rokem, jsou takto zahájeny další postupy v rámci trestního řízení, pokud máme několik týdnů do komunálních a senátních voleb," uvedl pro Právo.

Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Římana podnikání nejsou jen úspěchy a že neúspěchy by se neměly nutně kriminalizovat. "Vůbec to nesleduji a nevím, oč tam jde, ale mám pocit, že se zveličuje problém, kterému málokdo rozumí. Málokdo ví, co to je směnečné právo a tak dále," řekl Říman.

Langer: do ničeho nezasahuji

Ministr vnitra Ivan Langer vyloučil, že by se jakkoli snažil zasahovat do vyšetřování. "Úkolem ministra vnitra je vytvořit dobré pracovní podmínky pro policisty, aby mohli svoji práci vykonávat profesionálně, a dát jim garanci toho, že jejich procesní postavení nezávislého vyšetřovatele je skutečně garantováno a oni budou nezávislí," uvedl Langer.

Tomu se nelíbí, jakým způsobem se do Topolánka opřel Paroubek. "První věc, kterou by si měl Jiří Paroubek uvědomit, je, že žijeme snad v demokratickém právním státě a o tom, kdo se dopustil nějakého protiprávního jednání nerozhoduje nikdo, kdo se cítí být ve funkci generálního tajemníka ÚV KSČ, ale rozhoduje o tom nezávislý soud," řekl Langer. Doplnil, že Paroubek se mentálně proměnil v generálního tajemníka ÚV KSČ a neuvědomil si, že doba už je úplně jiná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám