Hlavní obsah

Poslanci si rozdělili výbory, předsedy zvolí ve středu

PRAHA

Poslanci v úterý schválili složení všech 18 sněmovních výborů, kteří si teď mezi sebou vyberou své předsedy. O těch pak bude hlasovat Sněmovna jako celek ve středu odpoledne. Pokud předsedové projdou, nic už by nemělo poslancům bránit v tom, aby začali tři a půl měsíce po volbách plnohodnotně pracovat.

Článek

Nejvíce členů, tedy 22, mají mít výbory rozpočtový a hospodářský. V ostatních bude vždy 18 poslanců. Kompletní je ve Sněmovně zatím jen mandátový a imunitní výbor. Jeho předsedou je sociální demokrat Miloslav Kala.

ČSSD si přitom nárokuje i dalších pět výborů, a to rozpočtový, bezpečnostní, zahraniční, sociální a zdravotní. Předsedat by jim měli Bohuslav Sobotka, František Bublan, Jan Hamáček, Zdeněk Škromach a David Rath. Šest předsednických křesel by mělo připadnout také ODS. Komunisté by mohli vést dva výbory, lidovci a zelení po jednom.

Šest výborů i pro ODS

Občanští demokraté budou usilovat zřejmě o výbor hospodářský, zemědělský a ústavně-právní, kde by měli v jejich čele pracovat Oldřich Vojíř, Jiří Papež a v případě ústavně-právního výboru Eva Dundáčková, nebo Marek Benda. Výbor pro obranu pak zřejmě povede Jan Vidím, o školský výbor bude pečovat Walter Bartoš. V čele výboru pro veřejnou správu by mohla stanout Zdeňka Horníková, nebo Tom Zajíček.

Lidovci asi získají vedení výboru pro životní prostředí, které by obsadili svým bývalým ministrem Liborem Ambrozkem. Komunisté dali již dříve najevo, že chtějí předsednictví v petičním a také v kontrolním výboru. Petiční výbor by mohla vést Zuzka Bebarová-Rujbrová, kontrolní výbor Vladimír Koníček. Zelení mají zájem o výbor pro evropské záležitosti. Do jeho čela by zřejmě postavili Ondřeje Lišku.

Reklama

Související témata:

Související články

Poslanci si odhlasovali čtyři výbory navíc

Poslanci v úterý odhlasovali zvýšení počtu sněmovních výborů ze 14 na 18. Zároveň se ale sníží počet podvýborů. Výbory mají mít sudý počet členů, nejčastěji...

Výběr článků

Načítám