Hlavní obsah

ČSSD chce jednat s ODS o schodku do sta miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

ČSSD v úterý oznámila, že chce jednat s ODS o návrhu státního rozpočtu na příští rok se schodkem do sta miliard. Podle pondělního vyjádření ministra financí Vlastimila Tlustého (ODS) se bude schodek pohybovat mezi 101 až 127,6 miliardy. ČSSD chce na pátek svolat mimořádné zasedání Sněmovny, na němž by se mělo hlasovat o třech zákonech, které by měly deficit snížit.

Článek

"ČSSD je připravena zahájit jednání o podobě zákona o státním rozpočtu na rok 2007, jakmile bude ze strany ODS oslovena. Prozatím se tak bohužel nestalo," píše se v tiskové zprávě sociálních demokratů.

Nejsilnější opoziční strana dala najevo, že by ve Sněmovně podpořila návrh rozpočtu, který by respektoval priority ČSSD a jehož schodek by nepřekročil 100 miliard korun. Deficit veřejných financí jako celku by pak neměl překročit čtyři procenta HDP.

Současný ministr financí Vlastimil Tlustý (ODS) obvinil svého předchůdce Bohuslava Sobotku (ČSSD), že při sestavování návrhu rozpočtu s předpokládaným schodkem 88 miliard postupoval proti pravidlům. [celá zpráva] Počítal totiž se zvýšením spotřební daně u cigaret, novelou zákona o nemocenské a odložením zákona o státní službě. Tyto legislativní změny ale Sněmovna dosud neschválila.

Podle mluvčího ČSSD Zdeňka Rýpara ale jak expremiér Jiří Paroubek, tak Sobotka zdůrazňovali, že deficit 88 miliard  je dosažitelný výhradně za podmínky včasného schválení těchto tří zákonů. ČSSD proto podle něj v zájmu jejich rychlého přijetí iniciovala na pátek mimořádnou schůzi Sněmovny.

Tlustý řekl, že ODS projednání těchto zákonů ve Sněmovně podpoří.  

Reklama

Související témata:

Související články

ODS tvrdí: rozpočet je neudržitelný

Odstupující vláda Jiřího Paroubka přenechala nastupující Topolánkově vládě návrh rozpočtu na příští rok se schodkem ve výši 88 miliard korun. Topolánkův...

Výběr článků

Načítám