Hlavní obsah

Kalousek rezignoval na post šéfa poslanců KDU-ČSL

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bývalý předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek v neděli odstoupil z funkce šéfa poslaneckého klubu své strany. Zdůvodnil to tím, že diskuze ve straně se proměnila v "iracionální projevy osobních ambic" a nemá s hodnotovou orientací strany nic společného.

Článek

"Nechci tomuto stylu politikaření poskytovat svou osobou zástupné důvody a už vůbec nemám v úmyslu se ho účastnit. Odstupuji proto ze své funkce předsedy poslaneckého klubu KDU-ČSL," uvedl Kalousek v prohlášení.

Jako svého nástupce na tuto pozici a na další vnitrostranické funkce bude podporovat ty kandidáty, pro které jsou prioritou programové cíle KDU-ČSL a nikoli jejich vlastní osoba. celý text kalouskova prohlášení najdete ZDE

Kalousek na konci srpna rezignoval na post šéfa strany. Stalo se tak poté, co ho celostátní výbor nepodpořil v plánu jednat o sestavení vlády s ČSSD. [celá zpráva] Takový kabinet by se opíral o podporu komunistů.

Následně rezignovali i místopředsedové. Strana si už zvolila nové. V čele je nyní bývalý první místopředseda Jan Kasal. Nového šéfa si křesťanští demokraté zvolí až začátkem prosince.

Kasal: nového předsedu klubu zvolíme do úterý

Úřadující předseda strany Jan Kasal ČTK řekl, že do úterý poslanci KDU-ČSL šéfa klubu vyberou. Lidovecký klub je od neděle na výjezdním zasedání v Lipnici.

Jihomoravský hejtman Stanislav Juránek odstoupení Kalouska považuje za logický krok. "Teprve nyní můžeme říci, že jsme se vyrovnali s krizí, do níž jsme se dostali. Nyní se již můžeme plně soustředit na budoucí sjezd a volby," řekl Juránek. Podle něj bylo nemožné, aby Kalousek rezignoval na post předsedy strany a přitom stále šéfoval poslancům.

Místopředseda středočeských lidovců Josef Vacek soudí, že Kalousek podle něj překročil hranice a teď za to platí.

Náměstek moravskoslezského hejtmana a poslanec Jiří Carbol ČTK řekl, že Kalouskovo odstoupení považuje za jeho osobní rozhodnutí, které bylo zřejmě ovlivněno náladou ve straně. Část poslanců prý hlasovala a výsledek nedopadl pro Kalouska dobře. "Na jeho místě bych si představoval asi někoho z těch zkušenějších poslanců," podotkl Carbol s tím, že by to mohl být třeba Kvapil, který je poslancem od roku 1998

Reklama

Související témata:

Související články

Kalousek už nechce vyjednávat o vládě

Bývalý předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek, který nadále zůstává šéfem poslaneckého klubu, už nechce být v týmu lidoveckých vyjednavačů o vládě. Přitom podle...

Výběr článků

Načítám