Hlavní obsah

Paroubek sám zveřejnil zprávu, která ho měla diskreditovat

– PRAHA

Předseda ČSSD Jiří Paroubek v sobotu na zasedání Ústředního výkonného výboru ČSSD mluvil o tom, že dostal do rukou další zprávu, která měla jeho osobu pošpinit. Dokument poté ČSSD zveřejnila na svých internetových stránkách.

Článek

Paroubek řekl, že zprávu o čtyřech stranách dostal do rukou v sobotu. Odkud pochází, neuvedl. Řekl jen, že obdivuje odvahu člověka, který mu ji předal. Text zprávy najdete ZDE. Řekl, že neví, jestli nejde jen o provokaci.

Zprávu Paroubek sám nazývá Kubice II, podle prvního materiálu, který před volbami zveřejnil šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jan Kubice.

Čtyři "nepoužitelné" body

Zpráva obsahuje šest možných bodů, o které se média mohou v souvislosti s jeho osobou zajímat. Čtyři z nich zpráva odsuzuje jako nepoužitelné.

Prvním je činnost Paroubka za minulého režimu v podniku restaurace a jídelny (RaJ). Druhým bodem je jeho možná spolupráce se Státní bezpečností.

Třetím pak jeho činnost na pražském magistrátu. To, že konkrétní kauzy z pražského magistrátu nemají potenciál ke zveřejnění, zdůvodňuje zpráva tím, že kauzy jsou složité a dopadly by i na část ODS v pražském zastupitelstvu.

Čtvrtým bodem pak je Paroubkův požadavek na vliv ve státních podnicích výměnou za toleranci vlády. Podle zprávy toto téma nemá potenciál proto, že již bylo zveřejněno.

Kočka a milenky

Další dva body popisují témata, která jsou pro média stále zajímavá. Velká část prostoru je věnována Paroubkovým vztahům s rodinou pražského podnikatele Václava Kočky. Média se prý zaměří především na jeho syny. Ti by navíc následně mohli Paroubka poškodit svým agresivním vystupováním.

"Veškeré jejich možné agresivní chování půjde k tíži J.P. Jsou to jeho lidé! Takové využívá! A oni zase jeho! Bratři Kočkové jednoznačně splňují představu o tom, jak si většinová společnost představuje mafiány," uvádí se doslova v textu, který Paroubek zveřejnil.

Poslední tématem s velkým potenciálem jsou prý milenky bývalého premiéra.

Zpráva ve druhé části vypočítává, která média se kterou kauzou budou zabývat.

Paroubek už dříve zveřejnil aféry na svou osobu dříve, než ti, kdo s tím údajně chtěli přijít. Například se vyjádřil k údajnému zneužívání příbuzné svého známého či k údajně chystaným informacím o homosexualitě svého syna.

Langer: Je to druhý Zemanův kufřík

Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) k Paroubkovým podezřením uvedl, že jeho "hanlivá zpráva o ČSSD" je totéž jako pověstný kufřík někdejšího předsedy vlády a ČSSD Miloše Zemana. "Všichni víme, jak Zeman tehdy se svým kufříkem dopadl," řekl ČTK Langer.

Kauza "Zemanův kufřík" hýbala politickou scénou v roce 1997. Recidivista Miloš Deméter, který se vydával za agenta Bezpečnostní informační služby, předal tehdy Zemanovi třicetistránkový dokument o údajném špehování politiků. Rozsáhlé vyšetřování ale ukázalo, že to byl podvrh.

Paroubek: je to od neznámého člověka

Paroubek nechal zprávu na webu ČSSD zveřejnit krátce poté, co ji dostal a vzápětí se rozhodl zveřejnit. "Dostal jsem to od neznámého člověka, dostal jsem to v obálce. Já jsem toho člověka neviděl, ani jsem mu nevěnoval pozornost, protože to bylo v rychlosti," odpověděl Paroubek na otázku Práva, zda je připraven třeba policii sdělit původce a cestu, jak se k němu text dostal.

Paroubek se přitom sám na policii obracet nehodlá. Zveřejnění textu prý stačí, aby daný scénář změřil.. "Tím, že se to zveřejní, se celá věc uzavře, takovou mám zkušenost," řekl s tím, že text zveřejnil krátce poté, co ho v obálce dostal.

Paroubek na existenci zprávy, kterou nazval Kubice II, upozorňoval už dříve. Co vlastně dostal, pochopil, až když to přečetl.

"Myslím, že jsem nikomu neublížil, já jsem nikomu o nikom neřekl, že je to jeho dílo. Jestli se politici ODS toho hned chytli a říkají, že vlastně s tím nemají nic společného, tak bych z toho byl trošku nervózní na jejich místě," uvedl Paroubek a odmítl podobnost s aférou tzv. Zemanova kufříku z roku 1997, na kterou odkázal ministr vnitra a informatiky Ivan Langer (ODS).

Témata, která měla Paroubka diskreditovat

:: Jeho fungování v podniku Restaurace a jídelny

:: Informace o jeho spojení s StB

:: Jeho činnost na Magistrátu Hlavního města Prahy

:: Jeho požadavek na obsazení funkcí klíčových firem lidmi z ČSSD výměnou za to, že strana podpoří vládu

:: Jeho spojení s rodinou podnikatele Václava Kočky

:: Milenky Jiřího Paroubka

Paroubek se také Langerovi a také premiéru a šéfovi ODS Mirku Topolánkovi diví, jak mohou naznačovat, že si zprávu vyrobil. "To jsem si nevyrobil a oni to také dobře vědí. Ale jak tak rychle vědí, že tohle je falsum, a u zprávy Kubice I tvrdili, že je to pravé. Do dneška se nic z toho nepotvrdilo," uvedl Paroubek.

Reklama

Související témata:

Související články

Paroubek vyzval Topolánka k rezignaci

Předseda ČSSD Jiří Paroubek se v nové opoziční poloze zabydlel velmi rychle a nekompromisně se pustil do svého hlavního politického soupeře, úřadujícího...

Výběr článků

Načítám