Hlavní obsah

ČSSD žádá po Vondrovi omluvu kvůli raketovým základnám

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČSSD v pátek ostře kritizovala nového ministra zahraničí za ODS Alexandra Vondru. Šéf nejsilnější opoziční strany, expremiér Jiří Paroubek Vondru vyzval, aby se omluvil za svá slova o spojeneckých závazcích České republiky. Žádná vláda ČSSD se podle Paroubka totiž k ničemu v otázce zřízení protiraketové základny nezavázala.

Článek

Neměl to učinit ani exministr obrany, dnešní Paroubkův šéfporadce Jaroslav Tvrdík při své návštěvě USA v roce 2002. Tvrdík to doložil zápisem z jednání, který pořídil tehdejší velvyslanec v USA Martin Palouš.

Neměl to učinit ani exministr obrany, dnešní Paroubkův šéfporadce Jaroslav Tvrdík při své návštěvě USA v roce 2002. Tvrdík to doložil zápisem z jednání, který pořídil tehdejší velvyslanec v USA Martin Palouš.Podle zápisu Tvrdík při svých rozhovorech s vysokými představiteli USA uvítal jejich "zájem o konzultace a spolupráci se spojenci, a to jak na alianční, tak i na bilaterální úrovni". "ČR, jak řekl (Tvrdík), vnímá potřebu budovat systém MD (Missile Defense, protiraketové obrany, pozn. red.), který by zajistil ochranu všech spojenců, a podporuje záměr USA přenést jeho budování do aliančního rámce," stojí v protokolu. Tvrdík činitelům USA také zdůraznil, že konečné rozhodnutí musí v ČR učinit vláda a parlament.

Zápis z jednání dokazuje podle Paroubka dvě možnosti. "Buďto se pan Vondra neseznámil s tímto dokumentem, a to je vážné, ať už díky jeho liknavosti, nebo liknavosti úředníků ministerstva zahraničí. Anebo tento dokument zná, a pak naprosto záměrně lže, a to je ještě vážnější," řekl Paroubek a vyzval Vondru, "aby se přestal chovat jako školák a omluvil se za své výroky".

Nebýt servilní

Vondra Právu sdělil, že neví, jestli zápis tehdy četl a co přesně obsahoval. Uvedl ale, že otázka protiraketové obrany byla tématem Tvrdíkových jednání. "Stačí si ovšem vytáhnout z archivu jeho veřejná vyjádření pro média v září a prosinci 2002. Tam mluví jasně jako krystal," sdělil Právu Vondra.

"Vyjádřil jsem zájem ČR zapojit se do tohoto programu. Nabídli jsme Spojeným státům možnost rozmístění systému protiraketové obrany na českém území," řekl podle ČTK novinářům Tvrdík v září 2002 ve Washingtonu.

Dnes ČSSD žádá k raketám alespoň jednorázové referendum. Oficiální stanovisko Lidového domu k základně popírá jakékoli závazky vůči USA: "Jediné, co s vědomím vlády v této věci probíhalo, byly nepravidelné konzultace na expertní úrovni."

Bezpečnostní strategie ČR nehovoří výslovně o závazku ČR zapojit se do projektu protiraketové obrany. Na fakt, že takový závazek nemá ČR ani vůči NATO, ani vůči EU, jak tvrdil premiér Mirek Topolánek (ODS), poukázal stínový ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). "Být partnerem Spojeným státům neznamená být servilní," upozornil Zaorálek s tím, že o protiraketové obraně má jednat v listopadu summit NATO v Rize.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám