Hlavní obsah

Centrum Prahy postihl velký výpadek proudu

– PRAHA

Bez elektřiny se v pátek ocitly desítky budov na Žižkově, Vinohradech a v části Prahy 1. V 10:36 vypadly čtyři transformátory. Energetikům se zhruba po dvaceti minutách podařilo dodávky elektřiny částečně obnovit.

Článek

"V 10:36 došlo k výpadku čtyř transformátorů na rozvodně Střed, která je na Žižkově a zásobuje elektřinou část Žižkova, Vinohrady a část Prahy 1," řekl Novinkám mluvčí Pražské energetiky (PRE) Petr Holubec.

Energetici ihned začali pracovat na náhradním zapojení. "Předpokádáme, že se nám to povede v řádu několika minut," dodal Holubec. Příčina výpadku se podle něj bude řešit až poté, co budou dodávky obnoveny.

Už teď je ale zřejmé, že transformátory postihla porucha technického rázu. "Není tam žádná viditelná stopa po požáru nebo dokonce výbuchu," ujistil Holubec.

Tramvaje nejely, stálo i metro

Mluvčí pražského dopravního podniku Michaela Kuchařová uvedla, že na trase A se na pět minut zastavil provoz metra. V centru a na Žižkově nejezdily ani tramvaje.

"Provoz byl obnoven v 11:24. Chvíli trvalo, než tramvaje najely zpátky do jízdních řádů, ale v současnosti už by mělo všechno v pořádku," řekla mluvčí České televizi. 

Elektřina zlobila i na Pražském hradě

Kolem poledne vypověděl službu také transformátor v prostorách Jižních zahrad v areálu Pražského hradu. Na místě zasahovali hasiči, kromě zkratovaného transformátoru však žádné škody nevznikly.

"O požár se nejednalo. Hasiči nic nehasili, i když byli na místě," uvedl mluvčí pražských hasičů Vít Pernica. Upřesnil, že odvětrávali rozvodnu, ale nepoužili žádné hasicí prostředky. Technickou závadu na rozvodně zlikvidovaly rozvodné závody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám