Hlavní obsah

Paroubek: nejdřív odborníci, pak teprve volby

Právo, dan, gö, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf ČSSD Jiří Paroubek naznačil, za jakých okolností by jeho strana byla ochotna diskutovat o předčasných volbách. Předpokladem je vyčerpání všech ústavních možností sestavit vládu.

Článek

Lidový dům odmítá nové volby už v příštím roce na jaře, které chce připravit Topolánkova vláda. Možností je podle Paroubka tzv. nepolitická vláda, na jejímž omezeném mandátu by se dohodly strany ve Sněmovně. "Pokud bychom o tom vůbec uvažovali, tak jen za předpokladu, že by nebyla před tím vláda politická, ale vláda odborníků," řekl Právu Paroubek. Doplnil, že by předčasné volby mohly být za rok, za dva.

Předčasné volby příští jaro chtějí prosadit občanští demokraté, podporu mohou získat od zelených, kteří ji podmiňují ústupky v programu.

Lidovci, komunisté a ČSSD ve shodě

Lidovci v pondělí na celostátní konferenci svůj odmítavý postoj změkčili. Usnesli se, že předsednictvo KDU-ČSL by mělo vést povolební vyjednávání tak, aby "neznemožnilo uskutečnění předčasných voleb". Podle šéfa Jana Kasala to ale automaticky neznamená, že podpoří vládu ODS a že budou předčasné volby aktivně podporovat. "Znamená to, že jsme ochotni jednat," řekl Právu Kasal.

Předčasné volby jsou podle něj možné až po vyčerpaní všech tří pokusů o sestavení vlády. V případě, že by druhý pokus dostal Paroubek, je Kasal ochoten s ním jednat. Dodal, že limitem bude usnesení celostátní konference, podle které lidovci nebudou ve vládě, která by se opírala o hlasy komunistů, ani takovou vládu nebudou podporovat či tolerovat.

Komunisté nepovažují předčasné volby za aktuální. Předseda Vojtěch Filip ve shodě s lidovci a ČSSD tvrdí, že nejsou na pořadu dne, pokud nebudou naplněny tři ústavní pokusy o sestavení vlády.

Reklama

Výběr článků

Načítám