Hlavní obsah

Stínová ministryně ČSSD je náměstkyní vlády ODS

Po nástupu nové vlády panuje na některých ministerstvech nejistota a někde i zmatek. Absurdní situace panuje například na ministerstvu kultury, kdy funkci náměstkyně stále zastává soc. demokratka Kateřina Kalistová, ministryně pro rodinu ve stínové vládě ČSSD.

Článek

"Je to tak," potvrdila ve středu se smíchem Právu. Ministr kultury Martin Štěpánek musí nejdříve vyřešit své zdravotní problémy. Do práce se má pustit v pondělí.

Matějů u Kopicové

Ministryně školství Miroslava Kopicová si vybrala za svého náměstka pro vysoké školy a vědu bývalého místopředsedu US-DEU a exposlance Petra Matějů. "Stalo se v úterý večer," potvrdil ve středu Právu s tím, že dal této funkci přednost před nabízeným postem poradce ministryně.

Kopicová pár hodin před svým nástupem do funkce řekla, že zavedení školného není tématem této vlády, což potvrdil i Matějů. "Budeme se tedy snažit otevřít diskusi, jaká forma spoluúčasti by pomohla získat vysokým školám více prostředků a zejména otevřít vysoké školy studentům z nízkopříjmových rodin," prohlásil.

Zároveň podotkl, že je to otázka zdrojů i půjček pro studenty, spoření na vzdělání a sociálních stipendií. "Ta jsou nastavena pro příliš malou skupinu a v tom se shodujeme s paní ministryní," řekl náměstek. Podle informací Práva byl včera odvolán náměstek Jaroslav Müllner.

Až ve čtvrtek oznámí ministr vnitra Ivan Langer (ODS) jména svých náměstků, jejichž počet zredukoval z dosavadních sedmi na tři. Podle informací Práva už jako s náměstkem nepočítá s ředitelem Hasičského záchranného sboru Miroslavem Štěpánem. Nově by totiž měly patřit pod jednoho náměstka kromě hasičů i policisté. Hasičskému sboru by měl Štěpán šéfovat dál.

Ministr obrany Jiří Šedivý odvolal dva náměstky, které zdědil po Karlu Kühnlovi. Z funkce zástupce pro obrannou politiku musel odejít Martin Bělčík, který má vazby na ČSSD. Odvolán byl také náměstek pro ekonomiku Pavel Štalmach. "Do funkce prvního náměstka jmenoval ministr obrany MUDr. Martina Bartáka," sdělil mluvčí Andrej Čírtek. Z dosavadních náměstků zůstala Jaroslava Přibylová, Pavel Mašek a Jaroslav Kopřiva, kterého na ministerstvo dosadili lidovci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám