Hlavní obsah

Hejtman chce vyměnit většinu lidoveckých poslanců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Lidovecký hejtman za Jihomoravský kraj a šéf jihomoravské organizace Stanislav Juránek vystoupil ve středu s ostrou kritikou současných poslanců své strany. Většina z nich by prý měla být vyměněna. Lidovci mají nyní 13 poslanců.

Článek

V případných předčasných volbách by tak měli kandidovat a také se stát poslanci úspěšní politici z regionů. Výměnou by měla podle Juránka odstartovat změna v celé straně.

Napjatá situace v KDU-ČSL vznikla na konci srpna, když tehdejší předseda strany Miroslav Kalousek zahájil s ČSSD rozhovory o vládě opřené o komunisty. Regionální politici se proti tomu vzbouřili, Kalousek i zbytek vedení strany rezignovali.

Výměna by se měla týkat i poslanců zvolených za Jihomoravský kraj Milana Šimonovského, Libora Ambrozka a Ladislava Šustra, míní Juránek. Jeho podporu nemá ani místopředseda Jan Kasal. Jména lidí, kteří by měli současné poslance nahradit, ale Juránek odmítl sdělit.

"O tom musí rozhodnout primární volby," zdůraznil. Sám zájem o kandidaturu do Sněmovny nemá. Nejméně další dva roky, až do vypršení mandátu, chce zůstat ve funkci hejtmana.

Reklama

Související témata:

Související články

Lidovci žádají hlavy celého vedení

U lidovců se šíří lavina žádostí, aby nezůstal jejich dnes již bývalý předseda Miroslav Kalousek v rezignaci sám, ale aby se k němu připojilo i celé...

Výběr článků

Načítám