Hlavní obsah

Na webu "vládne" Buzková, finance už ale řídí Tlustý

Novinky, Luděk Fiala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V pondělí jmenoval prezident Václav Klaus novou vládu. Čerství ministři se začínají zabydlovat ve svých úřadech, nicméně internetové stránky měli ještě v úterý dopoledne aktualizovány pouze někteří. Kdo v tuto dobu navštívil webové prezentace všech resortů, mohl nabýt dojmu, že Česku vládne duhová koalice ODS, ČSSD, KDU-ČSL, US-DEU obohacená o nestraníky.

Článek

Ještě v pondělí dopoledne viděli návštěvníci portálu vlády České republiky www.vlada.cz prezentaci kabinetu Jiřího Paroubka. Po poledni už byl problém se k serveru připojit. V úterý dopoledne už na internetové fajnšmekry čekaly nové stránky s kompletně přepracovaným designem. Fotografie premiéra Mirka Topolánka a místopředsedy vlády Petra Nečase (oba ODS) už nenechá na pochybách, že se v exekutivě státu odehrála změna.

Finance, kultura či obrana už na webu nové ministry mají

Mezi pilnými ministry, kteří na stránky svých resortů přispěchali s prezentací své osoby, je například novopečený ministr financí Vlastimil Tlustý (ODS), který nahradil svého předchůdce Bohuslava Sobotku (ČSSD). Informace o nových členech kabinetu najdete také na stránkách ministerstev kultury a obrany, které jejich šéfové Martin Štěpánek a Jiří Šedivý stihli aktualizovat.

Webové stránky ministerstva práce a sociálních věcí informují o jmenování nového šéfa resortu Petra Nečase (ODS) do funkce v archivu tiskových zpráv.

US-DEU byla ve vládě o den déle

Při návštěvě stránek ministerstva dopravy se ale dočkáte prvního překvapení, když si přečtete, že mu pořád "poroučí" Milan Šimonovský (KDU-ČSL), prezident přitom v pondělí do této funkce jmenoval Aleše Řebíčka (ODS).

Z webových stránek jednotlivých vládních úřadů bylo v úterý dopoledne také možné zjistit, že své zastoupení ve vládě má stále ještě US-DEU, která se přitom v červnu neprobojovala do Sněmovny. Nový ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) ale dostál svému příjmení a na svých stránkách se objevil krátce po poledni. Pod fotografií pražského sídla úřadu už tedy nenaleznete podobenku unionisty Pavla Němce.

Také ministerstvu pro místní rozvoj na webových stránkách stále šéfuje Radko Martínek. O Petrovi Gandalovičovi (ODS) ještě v úterý ráno na stránkách nebyla ani zmínka. Stejná situace v úterý dopoledne panovala na webu ministerstva průmyslu a obchodu, z jejichž stránek se místo Martina Římana (ODS) usmíval Milan Urban (ČSSD). Krátce před polednem už se zde objevila informace o jmenování nového ministra.

Fotografie Buzkové stále k mání

Návštěvník internetových stránek ministerstva školství se stále ještě může pokochat kolekcí portrétů Petry Buzkové od fotografa Herberta Slavíka. Ani nástupkyně Buzkové by ale nemusela server svého úřadu nechat bez fotografií. Podle informací Václava Klause mladšího zvítězila nová ministryně Miroslava Kopicová v roce 1969 v soutěži Miss Chomutovska.

Na stránkách ministerstva vnitra je mezi jednotlivými odkazy ikonka s tváří Františka Bublana (ČSSD). Po kliknutí na Bublana se ale objeví usměvavý Ivan Langer (ODS).

Zatímco na ministerstvu zahraničí už si přečtete životopis nového ministra Alexandra Vondry (nestr.), ministerstvu zdravotnictví ještě v úterý dopoledne vévodila biografie Davida Ratha (ČSSD). Ta byla posléze stažena a během odpoledne z archivu tiskových zpráv zmizely i Rathovy kritické názory na současného ministra Tomáše Julínka (ODS).

Virtuální křeslo ministra zemědělství už opustil i Jan Mládek (ČSSD), který ho přepustil nestraničce Mileně Vicenové. Také na stránkách ministerstva životního prostředí už po kolonkou "ministr" najdete informace o novém šéfovi resortu Petru Janu Kalašovi.  

Reklama

Výběr článků

Načítám