Hlavní obsah

Langer: Přicházím opravit loď a dát plavbě cíl

Právo, jt, jn
PRAHA

Premiér Mirek Topolánek v pondělí jako prvního z nových šéfů resortů uvedl do úřadu ministra vnitra Ivana Langra (ODS). Ten řízení úřadu převzal společně se symbolickými klíči od budovy od svého předchůdce Františka Bublana.

Článek

"Přicházím opravit loď, která není úplně v pořádku, nadchnout její posádku pro další plavbu a dát této lodi směr a cíl," řekl při té příležitosti Langer. Zároveň dodal, že po všech zaměstnancích ministerstva bude chtít zejména to, aby si vzali za své dvě základní hodnoty, kterými podle něj jsou služba a profesionalita. "Služba je o tom, že neobtěžuji a nebuzeruji lidi, ale sloužím jim, a profesionalita znamená, že vím, co mám dělat, mám na to nástroje a také to udělám," shrnul Langer.

Čistky nechystá

Bezprostředně po svém nástupu do úřadu také zahájil jednání se všemi dosavadními náměstky ministra a také s policejním prezidentem Vladislavem Husákem. Už dříve přitom Langer avizoval, že Husáka z funkce zatím odvolávat nehodlá a že počet náměstků chce ze současných sedmi snížit na tři.

Langer již dříve uvedl, že by měli odejít i někteří policejní ředitelé, kteří jsou ve své kariéře "za zenitem". Zdůraznil přitom ale, že není jeho cílem dělat na ministerstvu čistky. Dal také najevo, že nebude tlačit na odvolání šéfa policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jana Kubiceho a že do Kubiceho kauzy nebude zasahovat.

Mezi další cíle, které si Langer jako ministr vytyčil, patří předložení protikorupčních zákonů a novel, které zjednoduší jednání občanů na úřadech. V rozpočtu ministerstva vnitra chce také vytvořit fond na obnovu techniky profesionálních a dobrovolných hasičů.

Zrušení ministerstva má ušetřit peníze

Nastupující ministr vnitra Ivan Langer zároveň v pondělí sdělil, že chce převést počítačovou agendu veřejné správy pod ministerstvo vnitra, což bude znamenat zrušení ministerstva informatiky (MI).

"Sjednotím oblast informatiky veřejné správy, které dosud byly v působnosti MI a ministerstva vnitra, do jednoho resortu. Výsledkem bude zrušení MI, úspora peněz daňových poplatníků a zlepšení služby veřejnosti," prohlásil Langer.

MI bylo na základě tehdejších koaličních jednání zřízeno 1. ledna 2003, kdy na ně přešly kompetence Úřadu pro veřejné informační systémy a úsek spojů ministerstva dopravy.

Jaký bude v nové vládě osud MI, nebylo až do pondělí zcela jasné. "Nějaká zákulisní jednání se jistě vedla, ale o tom, co s námi ODS zamýšlí, nemáme oficiálně žádné informace," řekla koncem minulého týdne Právu mluvčí MI Klára Volná.

Na ministerstvu informatiky tak panovaly dohady, zda bude převedeno pod ministerstvo dopravy, nebo do jiného resortu. ODS uvažovala i o tom, že úkol zavést e-goverment svěří přímo pod Úřad vlády. To ale nyní padlo.

Reklama

Související témata:

Související články

Langer chce převést informatiku pod vnitro

Nový ministr vnitra Ivan Langer (ODS), který je zároveň pověřen vedením ministerstva informatiky, chce úřad své předchůdkyně Dany Bérové zrušit. Počítačovou...

Výběr článků

Načítám