Hlavní obsah

Ve čtvrtek si Češi vychutnají zatmění Měsíce

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek uvidíme částečné zatmění Měsíce. Měsíc bude v ten den v úplňku a my bychom se měli dívat na východ, kde ho uvidíme kousek nad obzorem.

Článek

"Částečné zatmění Měsíce začne ve 20.06 hod. středoevropského letního času, vrcholná část několik minut před jedenadvacátou hodinou a skončí ve 21.37 hod.," řekl Právu v pondělí Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd.

V době největšího zatmění bude zemský stín Měsíc zakrývat z 19 procent. "Není to sice hodně, ale jedná se o nejlepší zatmění Měsíce v tomto roce nad naším územím. Vzhledem k nízké poloze Měsíce nad obzorem je třeba vyhledat pozorovací místo s výhledem na východ, a ještě lépe mimo město a jeho přesvětlenou oblohu," uvedl Suchan. "Po 21.37 hod. se Měsíc bude již od stínu vzdalovat a ve 22.58, což už lidské oko ani nepostřehne, skončí celý úkaz výstupem Měsíce z polostínu."

Zastíněná část Měsíce ale úplně nezmizí, spíše ono místo ztmavne.

Další nejbližší zatmění Měsíce na sebe nenechá dlouho čekat. O necelý půlrok později, 3. března 2007, proběhne nad územím ČR úplné zatmění Měsíce, a to za dobrých podmínek uprostřed noci, uvedl Suchan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám