Hlavní obsah

Langer chce převést informatiku pod vnitro

PRAHA

Nový ministr vnitra Ivan Langer (ODS), který je zároveň pověřen vedením ministerstva informatiky, chce úřad své předchůdkyně Dany Bérové zrušit. Počítačovou agendu veřejné správy chce převést pod ministerstvo vnitra. Podle Langera by měl převzatou administrativu řídit jeden z jeho náměstků.

Článek

"Sjednotím oblast informatiky veřejné správy, které jsou nyní v působnosti ministerstva informatiky a ministerstva vnitra, do jednoho resortu. Výsledkem bude zrušení ministerstva informatiky, úspora peněz daňových poplatníků a zlepšení služby veřejnosti," uvedl Langer v tiskovém prohlášení.

Podle čerstvého ministra vnitra by pod resort vnitra měla přejít jen agenda, která souvisí s veřejnou správou a je blízká ministerstvu vnitra. Zbytek by se měl rozptýlit mezi ostatní ministerstva.

Podle některých informací má mít veřejnou správu na starosti jako ministrův náměstek Zdeněk Zajíček, který mimo jiné vystupuje jako jeden z konzultantů projektu eStát a měl by mít na vnitru na starosti i veřejnou správu. Langer připustil, že zatím není jasné, kam bude spadat Česká pošta. Nejčastěji se ale hovoří o ministerstvu dopravy, či průmyslu a obchodu.

Zrušení ministerstva není hračka

Odcházející ministryně informatiky Dana Bérová bere Langerovy záměry s rezervou. Připomněla, že agenda veřejné správy zabírá jen menší část provozu ministerstva, tou větší jsou telekomunikace a datové sítě. "Je iluzorní se domnívat, že zrušením ministerstva ušetří pracovní místa, protože ty činnosti bude muset někdo vykonávat," dodala.

Nezávislý konzultant Jiří Peterka vidí problém také v tom, že v případě zrušení celého ministerstva je potřeba zrušit všechny odkazy na tento úřad, které se za dobu jeho existence dostaly do českého právního řádu. "Zrušit ministerstvo informatiky opravdu nejde ze dne na den," podotkl.

Zrušení ministerstva vyžaduje změnu kompetenčního zákona. To zabere několik měsíců a navíc je pro něj potřebná dostatečná podpora ve Sněmovně. Ministerstvo informatiky má zatím stále místo v připravovaném státním rozpočtu pro příští rok. V posledním návrhu se hovoří o 620 miliónech korun. Požadavky resortu však byly o 514 miliónů vyšší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám