Hlavní obsah

Ústeckému kraji hrozí stávka autobusáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD LABEM/ČESKÁ LÍPA

Obyvatelé Ústeckého kraje se opět musejí obávat toho, že zůstanou bez autobusové dopravy. Odbory Dopravního podniku Ústeckého kraje (DPÚK) a ČSAD Česká Lípa totiž od úterního rána vyhlásily stávkovou pohotovost. Bojí se, že jejich řidiči ztratí práci, protože kraj si objednal autobusovou dopravu jen do konce letošního roku.

Článek

Předseda Odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík v pondělí potvrdil Právu, že ústecká pobočka Odborového svazu dopravy, která zaměstnance obou firem zastupuje, se obává toho, že lidé přijdou o práci. Vadí jim, že kraj si u ČSAD Česká Lípa objednal autobusové spoje jen do konce roku.

"Hrozí, že pracovníci ČSAD Česká Lípa začnou již během září dostávat výpovědi kvůli nadbytečnosti," sdělil nám odborářský boss.

Odboráři o situaci v pátek jednali s ústeckým hejtmanem Jiřím Šulcem (ODS). "Jednání ale nepřineslo žádný vývoj. Kraj i oba dopravci se drží svých pravd, ale zaměstnanci jsou vystaveni reálné hrozbě, že přijdou o zaměstnání. Situace je kritická," uvedl Pomajbík.

Odboráři navrhují, aby se celá situace vrátila před 1. únor letošního roku, kdy kraj vypověděl DPÚK smlouvu kvůli vysoké ceně za dopravu. Autobusoví dopravci by jezdili za ceny platné v té době a řešení situace by se odložilo do doby, než soudy rozhodnou o sporech kraje a obou firem.

Záležitost může odblokovat středeční zasedání krajského zastupitelstva, které bude jednat o rozsahu dotovaných autobusových spojů na příští rok. Po něm by ČSAD mohlo dostat objednávku až do 2. června příštího roku.

Reklama

Související články

Dopravní podnik obnovil dopravu na Ústecku

Dopravní podnik Ústeckého kraje (DPÚK) obnovil v pátek v šest hodin odpoledne dopravu v Ústeckém kraji. Zastavil ji v úterý, protože kraj mu neplatí ztráty...

Výběr článků

Načítám