Hlavní obsah

Lidovci a zelení podpoří vládu ODS s programem trojkoalice

– PRAHA

Úřadující předseda KDU-ČSL Jan Kasal řekl v nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce, že lidovci by mohli podpořit menšinovou vládu ODS, pokud bude její programové prohlášení obsahovat program trojkoalice. Stejný názor vyslovil také předseda Strany zelených Martin Bursík.

Článek

"Kdyby vláda ODS přišla do Sněmovny s trojkoaličním programem, nevidím jediný relevantní důvod, aby ji KDU-ČSL nepodpořila, snad kromě uraženosti někoho, že v té vládě není," řekl v neděli Kasal. Zároveň ale připomněl, že taková podpora by ze strany lidovců byla spíš symbolická, protože KDU-ČSL svými hlasy není schopná rozhodnout o vyjádření důvěry vládě. Začátkem týdne přitom Kasal řekl, že občanští demokraté s aktivní podporou lidovců počítat nemohou. [celá zpráva]

Podobný názor zastává i předseda zelených Bursík, který podmiňuje podporu vládě Mirka Topolánka tím, že její programové prohlášení bude obsahovat prvky, které jeho strana přinesla do trojkoaličního programu. "Nejprve musíme vidět programové prohlášení, ze kterého zatím není napsaná ani řádka. Tím se lišíme od ČSSD, která podporu vládě odmítá, aniž by program vlády viděla," řekl Bursík.

Proti tomu se ohradil místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka s tím, že sociální demokraté jednali s ODS o programu tři měsíce. Zároveň potvrdil, že jeho strana bude hlasovat proti nastupujícímu kabinetu a neusnadní mu situaci ani odchodem z jednacího sálu Sněmovny.

ODS Sněmovně trojkoaliční program předloží

Místopředseda ODS Petr Nečas své někdejší partnery z KDU-ČSL a SZ ujistil, že programové prohlášení vlády občanských demokratů bude postaveno na trojkoaličních záměrech.

"Programové prohlášení vlády bude v podstatě kopírovat trojkoaliční program," potvrdil později i předseda ODS Topolánek v Nedělní partii na TV Prima.

"Některé dlouhodobé projekty by bylo ale naivní dávat do programu vlády s časově omezeným mandátem," prohlásil Nečas a zmínil například důchodovou reformu, která podle něj potřebuje širší politickou podporu. "Je to projekt na desítky let," upozornil Nečas.

Nečas chce další pokus o vládu až po podzimních volbách

V případě, že Topolánkův kabinet nedostane důvěru, vyslovil se Nečas pro odložení dalšího pokusu o sestavení vlády až na dobu po podzimních senátních a komunálních volbách. Topolánek přitom v pátek oznámil, že jeho vláda o důvěru požádá zřejmě 4. října. Komunální a senátní volby se uskuteční 20. a 21. října.

Nečas se obává, že by vyhrocená předvolební atmosféra mohla mít na sestavování vlády vliv. "Já bych to považoval za docela hazardní krok," uvedl Nečas, který se vyhnul odpovědi, zda by měl po případném neúspěchu ODS při sestavování vlády zůstat v čele strany Mirek Topolánek.

Spor o předčasné volby

Politici ODS, ČSSD, KDU-ČSL a Strany zelených se v pořadu ČT neshodli ani tom, zda jsou východiskem z nerozhodné povolební situace předčasné volby, případně jakým mechanismem by se měly vyvolat.

Zatímco Nečas s Kasalem se domnívají, že by Sněmovna měla přijmout zákon o zkrácení volebního období sněmovny, Sobotka důrazně odmítl směřování k předčasným volbám. Podle něj by měl dostat druhý pokus o sestavení vlády šéf ČSSD Jiří Paroubek, a to za stejných podmínek jako Topolánek, tedy bez nutnosti předložit 101 podpisů.

Bursíkovi je podle jeho slov jedno, kdo se ujme druhého pokusu, vyslovil se však pro vyčerpání tří pokusů o sestavení vlády. "Ústava není trhací kalendář. My nebudeme hlasovat pro změnu ústavního zákona o čtyřletém funkčním období," řekl Bursík s tím, že kdyby sestavoval vládu Paroubek, zelení ho nepodpoří.

Podle Nečase je to ale zbytečné prodlužování nejisté situace, když je zřejmé, že ČSSD nemá koaličního partnera s výjimkou komunistů. "Jediné čisté řešení, pokud se nechceme nechat vtáhnout do bažin přetahování poslanců, zákulisních dohod nebo dokonce politické korupce, jsou předčasné volby," míní Nečas.

Nečas: schodek rozpočtu přesáhne 100 miliard

Podle Nečase deficit státního rozpočtu na příští rok zřejmě přesáhne 100 miliard korun. Předchozí vláda Jiřího Paroubka připravila návrh rozpočtu s deficitem 88 miliard korun.

"Návrh bude v první řadě poctivý," uvedl Nečas. V rozpočtu nebudou zahrnuty příjmy z privatizací, jejichž příprava ještě nebyla ani zahájena, dodal. V této souvislosti zmínil například privatizaci mezinárodního letiště v Praze - Ruzyni. 

Místopředseda ČSSD a bývalý ministr financí Bohuslav Sobotka řekl, že z výnosu privatizace bude moci být v příštím roce použita určitá částka z dřívějších let, která dosud nebyla vyčerpána.

ČSSD je podle Sobotky ochotna jednat s ODS o rozpočtu s deficitem okolo 90 miliard, schodek 150 až 170 miliard pro ni ale přijatelný není. To by mohlo zhoršit rating České republiky, zvýšit inflaci, či zdražit hypotéky, uvedl Sobotka.

Reklama

Související články

Trojkoalice skončila, shodli se ODS a zelení

Předseda ODS Mirek Topolánek se dohodl se šéfem Strany zelených Martinem Bursíkem na formálním ukončení trojkoalice občanských demokratů s KDU-ČSL a SZ....

Lidovci definitivně nezvednou ruku pro vládu ODS

Úřadující předseda KDU-ČSL Jan Kasal po jednání s novým premiérem a šéfem ODS Mirkem Topolánkem zopakoval, že lidovci menšinovou vládu občanských demokratů...

Výběr článků

Načítám