Hlavní obsah

Ve vládě zřejmě nebude ministr pro EU

PRAHA

V menšinové vládě ODS pod vedením Mirka Topolánka zřejmě nakonec nevznikne ministerstvo pro evropské záležitosti. Jeho zamýšlenou agendu by měl mít na starosti vládní zmocněnec pro přípravu ČR na předsednictví v EU. O zřízení takové funkce může rozhodnout vláda, zatímco vznik nového ministerstva by musela odsouhlasit Sněmovna.

Článek

Původně měl evropskou problematiku jako ministr řešit bývalý ústecký primátor Petr Gandalovič (ODS), kterého by měl prezident Václav Klaus v pondělí jmenovat do funkce ministra pro místní rozvoj. Nyní ale designovaný premiér Mirek Topolánek preferuje variantu, podle které by tuto agendu řešil nestranický zmocněnce, který "přežije" i změny vlády a možné vnitropolitické otřesy.

Zřízení nového resortu by navíc vyžadovalo novelu kompetenčního zákona a její zdlouhavé schvalování v parlamentu. Zmocněnce ale může jmenovat sama vláda. Ta by podle Topolánka měla být jen dočasná a měla by zemi dovést k předčasným volbám na jaře příštího roku.

Podle šéfa europoslanců ODS Jana Zahradila je kvůli plánovanému několikaměsíčnímu mandátu vlády schůdnější jmenovat zmocněnce než zřizovat nový úřad.

Evropu má mít na starosti nestraník

Zmocněnec by podle něj měl být člověk, který nebude spjat s žádnou politickou stranou, a bude tak zajištěno, že svou funkci bude vykonávat až do konce předsednictví v roce 2009. "Měl by to být člověk neutrální, které má dobré organizační schopnosti, rozumí evropské agendě a může funkci kvalifikovaně vykonávat bez ohledu na konkrétní složení vlády," uvedl Zahradil.

Poznamenal, že tento model se osvědčil už při přípravě pražského summitu NATO v roce 2002. Tehdy vláda jmenovala do funkce diplomata Alexandru Vondru, který bude v Topolánkově týmu ministrem zahraničí.

Zmocněnec by byl přímo podřízen premiérovi, který by tak byl s agendou přípravy předsednictví v každodenním přímém kontaktu, dodal Zahradil.

Česko bude pětadvacítce předsedat v prvním pololetí v roce 2009, už šest měsíců předtím a také potom ale musí úzce spolupracovat s týmovými partnery Švédskem a Francií.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám