Hlavní obsah

Ministr Mládek napadl svou nástupkyni kvůli střetu zájmů

Novinky, ora, fia
PRAHA

Ministr zemědělství Jan Mládek (ČSSD) se pustil do své nástupkyně Mileny Vicenové (nestr.) ihned poté, co nový premiér Mirek Topolánek předložil prezidentovi Václavu Klausovi seznam ministrů.

Článek

Vicenová, která je ředitelkou odboru bezpečnosti potravin na ministerstvu zemědělství, měla podle Mládka působit od roku 1993 jako jednatelka společnosti Anavis - Inform. Tato firma má podle obchodního rejstříku jako předmět podnikání uvedeno mj. poradenství v zemědělství.

"Tato skutečnost by za normálních okolností byla důvodem k okamžitému rozvázání pracovního poměru," sdělil Novinkám ministr zemědelství Mládek. "Takto nechávám paní Vicenové ke zvážení, jak se k uvedeným faktům postaví," dodal Mládek. 

Vicenová: Je to nedorozumění

Nová ministryně, která bude jmenována v pondělí prezidentem Klausem, Novinkám sdělila, že považuje spor za nedorozumění. "Již při mém nástupu na ministerstvo zemědělství v roce 1996 jsem požádala o souhlas s mými podnikatelskými aktivitami," uvedla Vicenová.

Vicenová tvrdí, že nemá z podnikatelské činnosti od roku 1996 žádný příjem. "Dnes jsme si to s panem ministrem Mládkem vysvětlili," dodala Vicenová.

Martin Schmarz, který by se měl stát ředitelem tiskového odboru budoucí vlády, pokládá za samozřejmé, že většina nastupujících ministrů je na určitou chvíli ve střetu zájmů kvůli svému bývalému zaměstnání.

"To by museli do funkce nastupovat jako nezaměstnaní. Když to srovnám s tím, z jakých pozic nastupovali do funkcí předchozí ministři, tak mi toto připadá jako naprosto banální informace," řekl Novinkám Schmarz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám