Hlavní obsah

Klaus: Žádné jméno jsem Topolánkovi nerozmlouval

– PRAHA

Designovaný premiér a šéf ODS Mirek Topolánek přišel v pátek dopoledne na Hrad, aby prezidentovi Václavu Klausovi představil svůj 15členný kabinet. Prezident uvedl, že Topolánkovi žádné jméno ministra nerozmlouval. Klaus by měl jmenovat Topolánkovu vládu ještě v pondělí ve 14:00. Ode dne jmenování bude mít vláda 30 dnů na to, aby získala ve Sněmovně důvěru.

Článek

"Věřím, že předseda vlády Topolánek udělá všechno pro to, aby svůj projekt dovedl do úspěšného konce," řekl Klaus.

Topolánek zdůraznil, že jeho kabinet má méně ministrů než odcházející Paroubkova vláda. "Vláda bude mít jednoho místopředsedu, průměrný věk je 47 let, dvě ženy, a kdybych chtěl žertovat, dva emigranty," představil vládu stručně vládu Topolánek.

Topolánek sestavil 15členný tým. Paroubkova vláda měla o tři členy více. Topolánek snížil počet vicepremiérů, dále sloučil post ministra spravedlnosti s pozicí ministra a předsedy Legislativní rady vlády.

Topolánek je sedmým premiérem v dějinách samostatné České republiky. V čele dosavadních vlád se nejdéle udržel stávající prezident Václav Klaus.

Místo Moldana ministrem Kalaš

Na poslední chvíli změnil Topolánek jméno ministra životního prostředí. Bedřicha Moldana tak nahradí Petr Kalaš ze Světové banky. Informaci o personální výměně na postu šéfa ekologického resortu potvrdili Novinkám i Topolánkův poradce Martin Schmarz a místopředseda ODS Ivan Langer. "Nelze hovořit o výměně ministra, existoval vějíř kandidátů, z něhož si premiér vybral," řekl Novinkám Langer.

Novým členem vlády se stane například herec Martin Štěpánek, který bude ministrem kultury. V Topolánkově vládě zasednou i dvě ženy, Milena Vicenová povede ministerstvo zemědělství a Miroslava Kopicová bude šéfovat resortu školství.

Nestraničtí ministři
jménofunkce
Jiří Šedivýministr obrany
Milena Vicenováministryně zemědělství
Alexandr Vondraministr zahraničí
Miroslava Kopicováministryně školství
Martin Štěpánekministr kultury
Petr Kalašministr životního prostředí

Topolánek však v menšinové vládě počítá i s ostřílenými občanskými demokraty. Šéfem státní pokladny se stane Vlastimil Tlustý, vnitro bude řídit Ivan Langer.

Misitři za ODS
jménofunkce
Mirek Topolánekpremiér
Petr Nečasvicepremiér a ministr práce a sociálních věcí
Vlastimil Tlustýministr financí
Ivan Langerministr vnitra
Tomáš Julínekministr zdravotnictví
Petr Gandalovičministr pro evropské záležitosti
Jiří Pospíšilministr spravedlnosti
Martin Římanministr průmyslu a obchodu
Aleš Řebíčekministr dopravy

Topolánkova vláda však nemá nejrůžovější vyhlídky. Sociální demokraté se totiž nechali slyšet, že pro menšinovou vládu ODS, jež by měla přivést ČR k předčasným volbám, ve Sněmovně ruku nezvednou.

Topolánek listu HN řekl, že ještě před hlasováním o důvěře jeho kabinetu slíbí, že ODS se nebude snažit o změnu volebního systému, která by znevýhodnila malé strany. Chce si tak zajistit podporu lidovců a zelených.

Klaus se ještě v pátek dopoledne oficiálně rozloučil s odstupující vládou Jiřího Paroubka (ČSSD). [celá zpráva]

Anketa

Získá Topolánkův kabinet důvěru ve Sněmovně?
ano
23,2 %
ne
76,8 %
Celkem hlasovalo 7865 čtenářů.

PETR KALAŠ

Petr Kalaš se narodil v roce 1940, vystudoval ekonomii a energetiku na Českém vysokém učení technickém v Praze. Po srpnu 1968 emigroval do Švýcarska, kde zahájil úspěšnou kariéru jako konzultant řady prestižních firem na poli energetického a průmyslového plánování. Podílel se na více než stovce projektů zejména v rozvojových zemích, například v Nigérii, Kolumbii, Malajsii nebo Bangladéši.

Kalaš působí v posledních letech jako technický koordinátor Světové banky, vede program zaměřený na zavádění pravidel Kjótského protokolu o snižování emisí do praxe.

Reklama

Výběr článků

Načítám