Hlavní obsah

Deště zvedly na Moravě hladiny řek

Vydatné deště, které zasáhly především západní část Jeseníků, zvedly ve čtvrtek večer na některých místech Šumperska a Vsetínska hladiny řek. U Vlaské a v Hanušovicích museli vodohospodáři vyhlásit druhý povodňový stupeň.

Článek

"Voda dnes dosáhla u Vlaské u Hanušovic až druhého stupně. V Malé Moravě se voda vylila na louky a v Hanušovicích strhla menší láku přes řeku a zatopila pole a louky," řekl operační důstojník krajských hasičů.

"Ve 20:15 se již situace začala stabilizovat. Obytné domy rozvodněná řeka nepostihla," doplnil.

Podle šéfa olomouckého závodu Povodí Moravy Mojmíra Pehala pršelo v této oblasti po celý den. "Velké množství srážek spadlo hlavně v západní části Jeseníků a postihlo to Vlaské a Hanušovice. Už však zde nastává kulminace a voda už bude spíše klesat," řekl ředitel závodu.

Podle něj se srážky a zvednutí hladiny projeví i v dolním toku řeky Moravy, avšak nebude to tak patrné.

Zvedají se obě Bečvy

Hustě pršelo také v Beskydech. Kvůli tomu se zvedly hladiny Vsetínské a Rožnovské Bečvy a také řeky Bystřice. První povodňový stupeň tu platí na třech místech. Ve Valašském Meziříčí na Rožnovské Bečvě, v Jarcové a Vsetíně na Vsetínské Bečvě. V obci Bystřička pod předhradou na Bystřici je podle údajů vodohospodářů druhý stupeň.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám