Hlavní obsah

Prezident Klaus udělil pět milostí

PRAHA

Dalších pět lidí se dočkalo prezidentské milosti. Václav Klaus se rozhodl ochránit žadatele před trestající justicí většinou z rodinných nebo zdravotních důvodů. Mezi omilostněnými jsou také tři cizinci, kterým prezident prominul vyhoštění.

Článek

O udělených milostech informoval Novinky ředitel tiskového odboru Hradu Petr Hájek. "Ve většině případů k tomu prezidenta vedly důvody humanitární: sloučení rodiny, péče o nezletilé děti a zdravotní důvody u odsouzených," upřesnil Hájek.

Klaus odpustil vyhoštěným

Mezi omilostněnými je například vietnamská občanka Hong Hanh Mai, které Klaus prominul trest vyhoštění. Mai se na území ČR neoprávněně zdržovala přesto, že ji orgány vyhostily. "Prezident milost udělil v zájmu sloučení rodiny, protože paní Mai je matkou dvouletého syna, který se jí a jejímu českému partnerovi narodil v České republice," upřesnil důvod pro udělení milosti Hájek.

Vyhoštění prominul Klaus také Polákovi Bogdanovi Wojde. Trest mu byl udělen za to, že v roce 1986 dovezl do Československa zboží, které nenechal proclít a způsobil tak asi šestnáctitisícovou škodu. Za to ho tenkrát soud poslal na rok do vězení, z čehož si část odseděl. "Prezident republiky přihlédl k faktu, že trestného činu se dopustil před dvaceti lety, kdy ještě mohl být trest vyhoštění ukládán na dobu neurčitou a také k tomu, že pan Wojde nyní z pracovních důvodů potřebuje přes ČR projíždět do Rakouska," upřesnil Hájek.

Další trest vyhoštění nechal prezident vymazat z trestního rejstříku Ukrajince Olexandra Taranova, který se na českém území neoprávněně zdržoval v letech 2002 - 2004. V roce 2002 ho přitom úřady vyhostily na dobu tří let. Taranov má však v ČR povolen dlouhodobý pobyt, má českou manželku a letos v lednu se jim narodilo dítě.

Důvodem k milosti péče o rodinu i vysoký věk

Prezidentské milosti se dočkala také Andrea Špronglová, která nesplácela úvěr, pro jehož uzavření navíc zfalšovala potvrzení o výši příjmu. Klaus jí prominul trest odnětí svobody v trvání 4 měsíců, který jí byl původně uložen jako podmíněný a následně byl přeměněn na nepodmíněný, protože škodu přes 12 000 korun ve zkušební lhůtě neuhradila. "Nyní již vzniklou škodu uhradila v plné výši, proto prezident mohl vzít v úvahu i zdravotní stav odsouzené a také fakt, že se sama stará o dvě malé děti," uvedl Hájek.

Prezident rovněž nechal zastavit trestní stíhání Olgy Douděrové, která byla odsouzena za to, že jako majitelka domu bránila nájemci v užívání nebytových prostor, které navíc dál pronajala. Soud pětasedmdesátileté Douděrové zatím nepravomocně uložil trest 12 měsíců podmíněně na 2 roky. "Prezident vzal v úvahu vysoký věk paní Douděrové a přihlédl také k jejímu vážnému zdravotnímu stavu, který podle znaleckých posudků ani neumožňuje, aby se náležitým způsobem účastnila hlavního líčení v odvolacím řízení," sdělil Hájek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám