Hlavní obsah

Řešení vládní krize asi až po senátních volbách

Právo, Jitka Götzová

Možnost, že by po podzimních volbách mohla přijít na řadu jednání o velké koalici ČSSD s ODS, nechtěl ani ve středu komentovat odcházející premiér a šéf ČSSD Jiří Paroubek.

Článek

Ten se netají úmyslem pokusit se po volbách sestavit vládu. "Nechci předjímat, co to bude, s kým to bude. Mohou být rozumná jednání. Já vůbec nemám představu a nemohu si myslet, že to bude včetně velké koalice, pro níž jsem nikdy nic nedělal. Teď se k tomu nechci vyjadřovat," řekl ve středu na dotaz Práva.

Ale už v úterý uvedl: "Ukažte mi, jaká stabilní většinová vláda tady může být kromě vlády velké koalice."

Soc. demokraté sice podle svých slov občanským demokratům nezvedají telefony, ale jejich lídři se spolu utkají v duelu tuto neděli v televizi Prima. Prozradil to sám Paroubek. Tři měsíce od voleb půjde teprve u druhý duel šéfů nejsilnějších stran před zraky televizních diváků. Naposledy se střetli 30. července v Otázkách Václava Moravce.

"ODS je nestydatá"

Proti výrokům ODS, že by jednání o řešení povolební situace s ČSSD byla možná, avšak za předpokladu, že by byl Paroubek "ze hry", představitelé ČSSD ve středu ostře kritizovali. "V sociální demokracii tyto výroky hodnotíme jako zoufalé a nestydaté," řekl novinářům po jednání vlády místopředseda strany Bohuslav Sobotka.

Podle něj měla ODS tři měsíce na to, aby dosáhla dohody o stabilní a trvalé vládě, která by umožnila řádné fungování země. "V tuto chvíli už nevidíme na straně ODS žádný pokus o jednání, žádný pokus o konstruktivní návrhy, pouze pokusy o destrukci sociální demokracie," prohlásil Sobotka.

ODS podle něj není schopna žádného funkčního programového kompromisu.

"Připravuje se vláda, která s vysokou pravděpodobností hraničící téměř s jistotou, v Poslanecké sněmovně žádnou důvěru nezíská," řekl. Proto jakékoliv signály k ČSSD, směřující k rozbíjení této strany, jsou "odkázány ke stejnému neúspěchu jako Topolánkova menšinová vláda", uvedl Sobotka.

Škromach jde do tvrdé opozice

Další místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach potvrdil, že jeho strana zůstane vůči Topolánkově vládě v opozici. "ČSSD bude jako opoziční strana jednat tvrdě, ale korektně," uvedl.

Nová vláda bez důvěry a v demisi by podle něj neměla vládnout půl roku či rok. ČSSD je současně proti předčasným volbám. "Neumíme si představit, že by (ODS) měla mechanismy, jak vyvolat předčasné volby," řekl Škromach.

Paroubek poznamenal, že k vyvolání předčasných voleb by ODS potřebovala ještě podporu dalších stran. "Ani jedna ale není ochotna do tohoto dobrodružství a do tohoto znásilnění ústavního režimu jít," řekl.

Občanským demokratům vzkázal, že když nejsou schopni sami najít východisko ze zablokované situace, ať místo vyvolávání předčasných voleb svěří sestavování vlády jemu. "My se o to můžeme pokusit se zdarem," soudí.

Vytkl ODS, že si navykla volně pracovat s ústavou. "Nebyl zatím vyčerpán ještě ten první pokus z těch tří," řekl s tím, že nové volby jsou posledním řešením a "záchrannou brzdou".

Paroubek připomenul, že Topolánek se ve svých sondážích dva měsíce pohybuje mimo rámec ústavy. "Kdyby měl pověření designovaného premiéra, musel by urychlit tempo. Za ty měsíce se vlastně dostal do stavu nula," zdůraznil.

Reklama

Související články

Paroubek: ODS si musí porážku vypít do dna

Předseda ČSSD Jiří Paroubek v pátek večer po skončení společného jednání předsednictva ČSSD a poslaneckého a senátorského klubu oznámil, že Topolánkova vláda,...

Paroubek: na podzim budu vládu sestavovat já

Předseda ČSSD Jiří Paroubek očekává, že po říjnových komunálních a senátních volbách jej prezident Václav Klaus pověří sestavením nové vlády. Předsedovi...

Výběr článků

Načítám