Hlavní obsah

Topolánkova vláda je souborem matadorů i nováčků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V pátek má designovaný premiér a předseda ODS Mirek Topolánek představit prezidentu republiky Václavu Klausovi menšinový kabinet, který se bude v případě jmenování ucházet o přízeň poslanců. Z dosavadních negativních vyjádření představitelů ČSSD, KSČM, ale i KDU-ČSL ale vyplývá, že vyslovení důvěry Topolánkově vládě je spíše hypotetická záležitost.

Článek

Padesátiletý šéf ODS Mirek Topolánek se svou stranou v letošních sněmovních volbách zvítězil a od června jednal o možnostech utvoření vlády. Před dvěma týdny ho prezident Václav Klaus jmenoval premiérem, v pátek chce Topolánek svou vládu hlavě státu představit. V kabinetu zasedne deset členů a pět nestraníků.

Členové ODS

Druhý muž ODS Petr Nečas (41) se jako dlouholetý stínový ministr obrany připravoval spíše pro armádní vládní křeslo. Už několik let se však věnuje také sociální a rodinné politice, která ve volební kampani patřila k hlavním tématům. V menšinové vládě ODS se tak první místopředseda ODS asi "přeškolí" na ministerstvo práce a sociálních věcí. Čeká ho nejspíše i funkce prvního vicepremiéra.

Ekonomický expert ODS Vlastimil Tlustý je dlouholetým politickým harcovníkem. Ve Sněmovně poprvé zasedl v roce 1992 a je jejím členem dosud. Padesátiletý šéf poslanců občanských demokratů má zkušenosti i z ministerstva zemědělství, jehož byl náměstkem. V posledních letech byl stínovým ministrem financí ODS a je také hlavním autorem ideje rovné daně. V nové vládě by měl proto zřejmě řídit jeden z nejdůležitějších resortů - finance.

Po deseti letech strávených ve Sněmovně se nejspíše dočká vládní funkce devětatřicetiletý místopředseda ODS a dlouholetý stínový ministr vnitra Ivan Langer. Zkušený parlamentní politik má za sebou osm let v křesle místopředsedy Sněmovny a letos znovu obhájil poslanecký mandát. V menšinové vládě ODS má Langer být ministrem vnitra, proti jeho nominaci se však ostře stavěl šéf ČSSD Jiří Paroubek.

Senátor za ODS Tomáš Julínek se už řadu let věnuje přípravě reformy zdravotnictví, konzultacím s nejširší lékařskou veřejností a vysvětlování svých záměrů. V poslední době se ale dostal do povědomí veřejnosti hlavně kvůli řadě ostrých konfliktů s odcházejícím ministrem zdravotnictví Davidem Rathem (ČSSD). Toho by nyní měl devětačtyřicetiletý Julínek jako člen menšinové vlády ODS v úřadě vystřídat.

Petr Gandalovič byl donedávna primátorem Ústí nad Labem. Jako lídr ústecké kandidátky ODS svedl vyrovnaný volební souboj s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem.  V menšinové vládě ODS by se měl stát ministrem pro evropské záležitosti. Dvaačtyřicetiletý Gandalovič se letos po čtrnácti letech vrátil do parlamentu, kam poprvé usedl jako poslanec Federálního shromáždění v roce 1990.

Ministr spravedlnosti připravované menšinové vlády ODS, třicetiletý Jiří Pospíšil, není ve vysoké politice úplným nováčkem. Má za sebou již čtyřletou zkušenost člena Sněmovny, kde v minulém volebním období patřil k výrazným osobnostem své strany. Poslanecký mandát mu neunikl ani letos. Jako stínový ministr spravedlnosti ODS byl navíc od počátku žhavým kandidátem na šéfa ministerstva.

Pětačtyřicetiletý Martin Říman byl dosud znám především jako někdejší ministr dopravy a člen stínového kabinetu občanských demokratů. Téměř přesně po deseti letech by se mohl vrátit do ministerské funkce, tentokrát jako šéf ministerstva průmyslu a obchodu v menšinovém kabinetu ODS.

Vstup devětatřicetiletého Aleše Řebíčka do vysoké politiky je doslova raketový. Donedávna předseda představenstva a spolumajitel dopravně-stavební společnosti Viamont byl jako dvojka na ústecké kandidátce ODS začátkem června poprvé zvolen do sněmovny a nyní se má stát ministrem dopravy.

Pravděpodobný budoucí ministr životního prostředí, vysokoškolský profesor a senátor ODS Bedřich Moldan (71) se do téhož vládní křesla vrátí po více než šestnácti letech. Totéž ministerstvo vedl více než rok jako první polistopadový ministr životního prostředí. Do české republikové vlády jej v prosinci 1989 nominovalo tehdejší Občanské fórum.

Nestraničtí odborníci

Jiří Šedivý, který má v Topolánkově menšinovém kabinetu vést obranu, patří k uznávaným odborníkům na bezpečnost. Třiačtyřicetiletý syn někdejšího ministra zahraničí v Tošovského vládě Jaroslava Šedivého působí druhým rokem v Evropském centru pro bezpečnostní studia George C. Marshalla v Německu, předtím šest let vedl Ústav mezinárodních vztahů, spadající pod ministerstvo zahraničí. Stavěl se proti nákupu gripenů a prosazoval integraci vzdušných prostorů sousedních zemí v rámci NATO.

Vystudovaná veterinářka Milena Vicenová šéfuje odboru ministerstva zemědělství, který střeží kvalitu potravin prodávaných v Česku. Pro odbornou i širší veřejnost se už dříve zviditelnila úspěšným čerpáním peněz na zemědělství z fondů Evropské unie. Jednapadesátiletou nestraničku si Topolánek vybral jako odborníka pro vedení ministerstva zemědělství.

Někdejší disident a mluvčí Charty 77 Alexandr Vondra, který má v menšinové vládě ODS zastávat místo ministra zahraničí, má se zahraniční politikou bohaté zkušenosti. Téměř šest let působil jako náměstek ministra zahraničí, byl velvyslancem ve Spojených státech a zahraničněpolitickým poradcem prezidenta Václava Havla.

Čtyřiapadesátiletá ředitelka Národního vzdělávacího fondu (NVF) Miroslava Kopicová vybudovala za 12 let z fondu významnou odbornou autoritu pro otázky rozvoje lidských zdrojů nejen v Česku, ale i na evropské úrovni. Nyní má v chystané menšinové vládě ODS rozšířit řady nestranických odborníků a vést školství.

Margita (Gita) Fuchsová je generální konzulkou ČR v Los Angeles. Poslední čtyři roky se snaží propagovat v USA českou kulturu. Nyní má čtyřiapadesátiletá diplomatka a někdejší manažerka brněnského Divadla na provázku šanci stanout v čele ministerstva kultury.

Reklama

Související články

Paroubek: ODS si musí porážku vypít do dna

Předseda ČSSD Jiří Paroubek v pátek večer po skončení společného jednání předsednictva ČSSD a poslaneckého a senátorského klubu oznámil, že Topolánkova vláda,...

Česko bude mít novou vládu v pátek

Česko bude mít novou vládu s největší pravděpodobností už v pátek. Premiér a šéf ODS Mirek Topolánek v neděli v ČT v Otázkách Václava Moravce řekl,...

Výběr článků

Načítám