Hlavní obsah

Lidovci definitivně nezvednou ruku pro vládu ODS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Úřadující předseda KDU-ČSL Jan Kasal po jednání s novým premiérem a šéfem ODS Mirkem Topolánkem zopakoval, že lidovci menšinovou vládu občanských demokratů aktivně nepodpoří. Nejvstřícnějším krokem lidovců by podle Kasala mohl být odchod poslanců KDU-ČSL ze sálu při hlasování o důvěře.

Článek

Postoj lidovců bude podle Kasala záležet na programu a personálním obsazení menšinového kabinetu ODS. "Poté se naše strana buď zúčastní hlasování a bude hlasovat proti, nebo vyjádří svou míru tolerance tím, že ze Sněmovny odejde," prohlásil Kasal s tím, že definitivní rozhodnutí bude na celostátním výboru a poslaneckém klubu křesťanských demokratů.

ODS chce prosadit uspořádání předčasných voleb v příštím roce, KDU-ČSL ale není zastáncem takového plánu. "Vyjednavačům ODS jsme sdělil, že nemohou počítat s podporou KDU-ČSL, co se týče přípravy předčasných voleb," uvedl Kasal. ODS přitom považuje mimořádné volby za nejrozumnější řešení zablokované situace. Jejich překlenovací menšinová vládu má zemi k předčasným volbám dovést.

První místopředseda ODS Petr Nečas řekl, že o podpoře Topolánkovy vlády budou občanští demokraté dál vyjednávat, a to i s KDU-ČSL a Stranou zelených. Bere prý na vědomí, že socialisté podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka s ODS nyní vyjednávat nebudou.

Topolánek hodlá svou vládu představit prezidentovi Václavu Klausovi v pátek.

Reklama

Výběr článků

Načítám