Hlavní obsah

Ze strakonické posádky zběhl voják

– STRAKONICE
Právo, Pavel Orholz

Zcela nepochopitelné je jednání devětadvacetiletého Jana Korunky z Karlových Varů, který v červnu zběhl od 25. protiletadlové raketové brigády ve Strakonicích. Přestože vstoupil dobrovolně do armádních služeb a pobírá plat, rozhodl se utéct a nedává o sobě vědět. Pátrá po něm policie a hrozí mu za trestný čin zběhnutí až pět let vězení.

Článek

Právu to potvrdil vojenský psycholog a mluvčí strakonické  posádky Luděk Lávička. "Je to poprvé od vzniku profesionální armády, kdy od našeho útvaru utekl voják. Zběhnutí Korunky je pro lidi v posádce hodně nepochopitelné. Vždyť služba v armádě je dobrovolná a za pevný plat," upozornil Lávička.

Zmínil, že o motivu útěku Korunky se lze jen dohadovat. "Nemusel k tomu mít jen racionální důvod. Mohlo se jednat i o osobní problémy, které neumí jinak vyřešit. Mohl se také dostat do situace, na kterou nebyl připravený," míní Lávička.

Šikana vyloučena

To, že by voják mohl zběhnout kvůli šikaně zcela vylučuje. "U našeho útvaru jsme měli případ šikany naposledy, když sloužili vojáci základní povinou službu. Vztahy mezi profesionálními vojáky jsou odlišné," sdělil mluvčí posádky. Poslední vojáci základní služby odešli z armády v prosinci roku 2004.

"V současné době si vojáci chtějí práci v armádě udržet i za tu cenu, že dostanou nižší hodnost a nižší plat při personálních změnách," vysvětlil Lávička.

To, že se Korunka skrývá sdělila Právu i strakonická policejní mluvčí Jaromíra Nováková. "Nezdržuje se v místě svého trvalého bydliště a naposledy ho svědci viděli před čtrnácti dny u obchodního domu Interspar v Karlových Varech," uvedla Nováková a dodala, že informace o jeho pohybu mohou svědci volat na číslo 158.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám