Hlavní obsah

Klíště u nás letos poprvé zabíjelo

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klíště si letos vybralo první nejkrutější daň. Nemoci, které přenáší - klíšťové encefalitidě, tedy nehnisavému zánětu mozkových blan - podlehl 20. srpna 78letý důchodce z Českých Budějovic, který se nakazil v Rudolfově.

Článek

"Zemřel na metabolický rozvrat," řekl Právu doktor Čestmír Beneš ze Státního zdravotního ústavu v Praze, kde se tyto nemoci evidují.

Nakažených parazitů přibylo

Zároveň oznámil, že letos 1,5krát stoupl počet nakažených klíšťovou encefalitidou. "Jestliže loni jsme k 26. srpnu měli 226 případů klíšťové encefalitidy, tak letos už to je 349," řekl Beneš. Dodal, že víc je nemocných i další chorobou, kterou infikovaná klíšťata přenášejí - lymeskou borreliózou. Loni k uvedenému datu bylo 1456 případů a letos již 1568.

"Žádné kousnutí klíštěte nelze podcenit zejména nyní, kdy se naplno rozjela houbařská sezóna. Proto po každé návštěvě lesa bychom se měli důkladně prohlédnout a zjistit, zda se klíště někde na těle nepřisálo. Když ano, tak ho vyviklat a ranku dezinfikovat," doporučil Beneš.

Pokud klíště neporušené vyndáme a přineseme do Státního zdravotního ústavu, který sídlí vedle vinohradské nemocnice v Praze, do dvou dnů zjistí, zda bylo infikováno a je možné okamžitě zahájit léčbu. "Muž, který letos zemřel, měl první příznaky onemocnění již koncem června," řekl Beneš.

Proti klíšťové encefalitidě je možné se nechat očkovat v tzv. zkráceném schématu, kdy ochrana přichází již po čtrnácti dnech od první dávky. Proti lymeské borrelióze očkování neexistuje a léčí se antibiotiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám