Hlavní obsah

U lidovců dál padají hlavy, tři místopředsedové rezignovali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na pondělní lidovecké celostátní konferenci je pořádně horko. Zástupci regionů často požadovali rezignaci celého předsednictva KDU-ČSL, nicméně k odstoupení se odhodlali zatím dva místopředsedové. Prvními, kteří vyvodili stranickou zodpovědnost, byli místopředsedové strany Cyril Svoboda, Milan Šimonovský a Roman Línek, kteří rezignovali na funkci místopředsedů KDU-ČSL.

Článek

"Po prohraných volbách a po událostech z konce minulého týdne je nutná sebereflexe, proto jsem rezignoval," sdělil Právu odstoupivší Svoboda. Podobně zareagoval na vnitrostranickou krizi i Šimonovský.

Po nich položil funkci i další místopředseda Roman Línek. Oznámil to v Televizních novinách na Nově Jan Kasal, který stranu řídí až do sjezdu, jenž by se měl konat 9. prosince v Brně. Kasal dodal, že lidovci přijali usnesení, které jim zakazuje spolupráci s KSČM. Dalším lidoveckým místopředsedou, jenž zatím drží funkci, je Pavol Lukša.

Svoboda ještě před jednáním čelil nařčením, že požadoval v případě dohody s ČSSD křeslo šéfa Sněmovny. Kalousek k tomu uvedl, že v kuloárech takové řeči zaslechl.

Vyjednavačem bude i Kalousek

Konference rozhodla také o tom, že o nové vládě budou za KDU-ČSL jednat Kasal a šéfové poslaneckého a senátorského klubu, tedy Kalousek a Adolf Jílek.

Kalousek opustil předsednické křeslo v pátek, když se členská základna vzbouřila proti jeho rozhovorům s ČSSD o vládě, která by se musela opírat o komunisty. [celá zpráva]

Bývalý šéf lidovců novinářům před zasedáním konference řekl, že rezignace všech místopředsedů není nutná. "Já jsem přijal odpovědnost, já jsem rezignoval, odvolávání celého předsednictva nevidím jako rozumné," uvedl Kalousek.

Regiony chtějí razantní změnu

"Předsednictvo nese odpovědnost stejnou jako předseda. Mělo informace o tom, jak předseda vyjednává, a mohlo ho zastavit, ale neudělalo to," soudí místopředsedkyně brněnské organizace KDU-ČSL Barbora Javorová. Lídr pražských lidovců Marián Hošek uvedl, že budou žádat okamžitou rezignaci celého vedení. Celostátní konference by pak mohla rovnou zvolit nové místopředsedy. Předsedu má právo volit jenom sjezd.

Severa zmínil hejtmana Juránka

"Například poslanec Pavel Severa míní, že žádný z bývalých předsedů ani ze členů nynějšího vedení by o místo uvolněné Kalouskem bojovat neměl. Svobodu tedy za reálného kandidáta nepovažuje, jihomoravského hejtmana Stanislava Juránka ano.

Poslankyně Michaela Šojdrová prosazuje, aby Kasal vedl stranu až do mimořádného volebního sjezdu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám