Hlavní obsah

Česko bude mít novou vládu v pátek

PRAHA

Česko bude mít novou vládu s největší pravděpodobností už v pátek. Premiér a šéf ODS Mirek Topolánek v neděli v ČT v Otázkách Václava Moravce řekl, že ji prezidentovi v tento den představí. Prezident Václav Klaus je připraven jeho vládu okamžitě jmenovat.

Článek

Topolánkova vláda si půjde do Sněmovny pro důvěru s tím, že bude překlenovací a bude usilovat o předčasné volby na jaře roku 2007. Podle Topolánka jsou tři varianty této vlády. Buď plně politická, ve které by byli zástupci všech stran mimo KSČM, nebo menšinová ODS s odborníky či vláda zcela úřednická.

"Určitě není žádný důvod ke zdržování, prezident je připraven okamžitě vládu jmenovat," řekl v ČT prezidentův tajemník Ladislav Jakl.

Jakl také popřel informace některých médií, že se prezident chce nyní sejít s předsedy všech sněmovních stran. Uvedl, že nechápe, kde se tato informace vzala. Podobně se vyjádřil i Topolánek.

Prezident prý o dalších pokusech nehovořil

Jakl zpochybnil i to, že by prezident už nyní uvažoval o dalších pokusech sestavit vládu. "Prezident nikdy o žádných jiných pokusech nehovořil," řekl Jakl. Prezident podle něj jen na opakované dotazy nějaké varianty nevyloučil. To ale podle Jakla bylo ještě v době, kdy byla Sněmovna zablokována.

Paroubek: vážně se bude jednat až v říjnu

O podobě nové české vlády se bude "vážným způsobem" jednat asi až po říjnových komunálních a senátních volbách. Během nedělní návštěvy Slovenska to naznačil český premiér Jiří Paroubek. Připustil přitom, že do té doby by mohl vládnout menšinový kabinet ODS.

Sociální demokraté podle něj ale mají asi padesátiprocentní šanci, že budou zastoupeni ve vládě, která zemi povede v dalších letech. Nevyloučil ani obnovení jednání o možné spolupráci ČSSD a lidovců, které nedávno zkrachovalo.

"Ale abych byl upřímný, do voleb, které u nás budou 20. a 21. října, nevidím jinou možnost než připustit existenci, pokud pan Topolánek bude mít odvahu, menšinové vlády ODS. S tím, že jsem veřejně řekl, že takovou vládu nemůžeme podpořit. Vážným způsobem se podle mě bude jednat až po volbách," dodal Paroubek po setkání se slovenským premiérem Robertem Ficem v Lubině u Nového Mesta nad Váhom.

Téměř tři měsíce po volbách není stále jasné, jaký kabinet bude zemi vládnout. Původní jednání ODS, lidovců a zelených o trojkoaliční vládě zkrachovalo kvůli nedostatečné podpoře ve Sněmovně. Poté následovalo vyjednávání občanských a sociálních demokratů o toleranci menšinové vlády ODS. Také to ale skončilo neúspěchem.

ČSSD tak ve čtvrtek ukončila vyjednávání s ODS o podpoře její menšinové vlády a zahájila konzultace s KDU-ČSL o programových otázkách případné menšinové vládní koalice, která by hledala podporu napříč stranami včetně KSČM. [celá zpráva] Rozhodnutí vrcholných politiků ale narazilo na odpor členské základny KDU-ČSL a v pátek vyústilo v rezignaci lidoveckého předsedy Miroslava Kalouska. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám