Hlavní obsah

Klaus: na vině jsou volby, neodsuzujme politiky

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Prezident republiky Václav Klaus se v sobotu vyjádřil k poslednímu překotnému vývoji na politické scéně. Odsuzování politiků podle něj není na místě. Za komplikovanou situaci může prý výsledek voleb, kdy proti sobě ve Sněmovně stojí dva stovkové bloky. I přes neúspěšná jednání Klaus očekává, že designovaný premiér Mirek Topolánek se pokusí sestavit vládu.

Článek

Prezident se k poslednímu vývoji vyjádřil při zahájení Národních dožínek na 33. ročníku mezinárodní výstavy Země Živitelka.

"Myslím, že ty veletoče posledních hodin a posledních dvou dnů všichni vnímáte. Pro mne jsou stejným překvapením jako pro vás. Já jsem o žádném z těch kroků, které se udály ve čtvrtek a v pátek, informován nebyl a nikdo to se mnou nekonzultoval," řekl ve svém projevu Klaus.

ČSSD ve čtvrtek ukončila vyjednávání s ODS o podpoře její menšinové vlády a zahájila konzultace s KDU-ČSL o programových otázkách případné menšinové vládní koalice, která by hledala podporu napříč stranami. [celá zpráva] Rozhodnutí vrcholných politiků ale narazilo na odpor členské základny KDU-ČSL a v pátek vyústilo v rezignaci lidoveckého předsedy Miroslava Kalouska. [celá zpráva]

Situaci označil za přímý důsledek výsledku voleb. "Tím se politici dostávají do docela složité situace a je naprosto jasné, že pat, který nastal po volbách, vede k tomu, že to řešení je těžké. Někdo musí ustoupit, někdo musí uhnout někam jinam. Za to, že uhne, mu bude půlka lidí nadávat, půlka ho za to možná pochválí," podotkl prezident.

Odsuzování politiků podle něj není na místě, protože řeší neřešitelnou situaci. "Já nemám zas až tak smrtící odsudky například pro dosavadního předsedu KDU-ČSL Miroslava Kalouska. Jeden úkrok byl tam, on zkusil úkrok jiný," uvedl Klaus. "Prosím, abychom nekamenovali politiky a nedívali se na ně příliš zvysoka a příliš suverénně," dodal.

Klaus předpokládá, že parlamentní strany stráví víkend přemýšlením o situaci a začátkem týdne představí nové návrhy a plány. "Já předpokládám, že bude pokračovat proces, že jmenovaný premiér zkusí sestavit vládu, předložit mi návrh ministrů," řekl prezident.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám