Hlavní obsah

ODS a ČSSD ve sporu, kdo chtěl zničit malé strany

Občanští a sociální demokraté si předhazují, kdo uvažoval o přijetí volebního zákona, jenž by vedl k likvidaci menších politických stran. Šéf ODS Mirek Topolánek v otevřeném dopisu ubezpečil šéfa lidovců Miroslava Kalouska, že občanští demokraté takové změny navzdory tvrzení ČSSD nepodporovali.

Článek

ODS podle Topolánka nechystala ani seznam rozdělení moci ve státě, státem ovládaných podnicích a organizacích mezi občanské a sociální demokraty, napsal předseda ODS Topolánek v otevřeném dopise šéfovi lidovců Kalouskovi před pátečním zasedáním celostátního výboru KDU-ČSL.

Otevřený dopis Topolánka Kalouskovi si můžete přečíst ZDE.

"Plně respektuji suverénní rozhodování KDU-ČSL o postupu, jaký zvolí při plnění svého volebního programu a předvolebních slibů. Jde mi pouze o to, aby toto rozhodnutí orgánů KDU-ČSL bylo učiněno na základě pravdivých a úplných informací, nikoli záměrných dezinformací a lží, které se týkají údajných záměrů ODS," napsal Topolánek v dopise.

Z Topolánkova dopisu vyplývá, že změnu volebního systému, který by znevýhodnil malé strany, silně prosazovala ČSSD. ODS na posledním jednání s Paroubkem a vedením ČSSD v Hrzánském paláci jasně deklarovala, že na to nepřistoupí, napsal šéf ODS.

Podle sociálních demokratů totiž ODS po celou dobu neříkala veřejnosti pravdu, neboť prý byla po celou dobu ochotna se s ČSSD dohodnout na přechodu na čistý většinový volební systém, který by při zvýšení hranice pro vstup do parlamentu na 10 až 15 procent znamenal pro malé strany praktickou likvidaci a ohrozilo by to i komunisty. Tento systém však byl pro soc. dem. nepřijatelný, ODS to však údajně chtěla utajit do poslední chvíle, tedy až do podpisu dohody obou stran.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám