Hlavní obsah

Komunistům se do předčasných voleb nechce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KSČM má šanci poprvé od pádu komunistického režimu v listopadu 1989 výrazně ovlivnit vyjednávání o vládě. Komunisté zatím nechtějí přistoupit na nabídku občanských demokratů, kteří i jim nabídli podporu menšinové vlády ODS, jež by dovedla zemi k předčasným volbám v příštím roce.

Článek

KSČM považuje předčasné volby až za krajní řešení povolební situace. Nyní se komunisté chtějí soustředit na jednání o případné podpoře menšinové vlády ČSSD a KDU-ČSL. Šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik však uvedl, že zatím komunisty nikdo k jednání o podpoře menšinového kabinetu ČSSD a KDU-ČSL nevyzval.

"U nás zatím platí, že pro nás jsou předčasné volby až to nejposlednější z posledních řešení. Až se nenajde žádná jiná možnost, až budou vyčerpány všechny pokusy a až nebude možné ustavit vládu, která by byla funkční," řekl Kováčik.

ODS předložila vizi menšinové vlády občanských demokratů do předčasných voleb v příštím roce poté, co lidovci a sociální demokraté začali vyjednávat o společném kabinetu.  

Kováčik soudí, že politici mají ještě několik možností, jak se pokusit funkční vládu sestavit. "Pokus pana Topolánka je teprve první pokus. Pokud bude situace zablokovaná natolik, že jediným východiskem budou předčasné volby, tak nám nezbude nic jiného než se připojit i k předčasným volbám, ale zatím nutnost předčasných voleb nevidíme," řekl. Právě proto komunisté podle Kováčika nyní upřednostňují hovory o variantě vlády ČSSD a KDU-ČSL s jejich podporou.

Reklama

Výběr článků

Načítám