Hlavní obsah

ČSSD sázela na lidovce již několik dnů

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Již několik dnů létaly politickými kuloáry spekulace, podle kterých mezi sebou mají v poslední době Jiří Paroubek a Miroslav Kalousek nadstandardní vztahy. Sám Kalousek to ještě ve středu na přímý dotaz zlehčoval slovy, že na sebe ani neplivají, ani se neobjímají.

Článek

Spolu s Paroubkem popřeli, že by spolu vyjednávali. Kalousek navíc ve zjevné narážce na svého místopředsedu Cyrila Svobodu naznačoval, že pokud by soc. dem. s někým z lidovců chtěla potají vyjednávat, určitě by to nebyl předseda.

Z tábora soc. dem. přesto prosakovaly informace, že lidovci by mohli být ochotni k nějaké spolupráci. Podle těchto informací totiž v průběhu vyjednávání ODS a soc. dem. lidovci pochopili, že by mohli zcela vypadnout ze hry.

Signál dali zelení

Ve chvíli, kdy se třetina republikové rady zelených vyslovila pro případnou podporu menšinové vlády soc. dem., mezi politiky ČSSD zvítězilo přesvědčení, že nastala vhodná doba pro změnu taktiky a přiblížila se doba, kdy Kalousek, jako pragmatický politik, nebude ochoten zůstat stanou.

Čtvrteční schůzka Paroubka a Kalouska prokázala oprávněnost těchto spekulací, zejména když ochotu k jednání se soc. dem. v uplynulých dnech veřejně připouštěli místopředseda KDU-ČSL Jan Kasal i Svoboda.

A nebylo vyjednávání soc. dem. s ODS jen manévrem pro veřejnost, v němž se měla soc. dem. ukázat jako strana ochotná jednat s vítězem voleb, avšak jen do určitých mezí? Těžko to doložit, ale informace, že v soc. dem. a ODS se čile pracovalo například na vzniku velké koalice, takový předpoklad nepotvrzovaly.

V každém případě politici soc. dem. zapomněli na Kalouska jako na politika, který podle nich soc. dem. už rok před volbami poškozoval. Začali počítat s tím, že i přes antikomunismus lidovců by mohli na nabídku koaliční spolupráce tolerované komunisty kývnout s odůvodněním, že křesťanští demokraté, jako konstruktivní síla, chtějí přispět k vyřešení povolebního patu a svou možnou účastí ve vládě jsou schopni zabránit "levicovým výstřelkům" soc. dem.

Vystrašení změnou volebního systému?

Obě strany navíc mohou deklarovat společný zájem na podpoře rodin s dětmi i proevropské politiky. Na změnu volebního systému, který soc. dem. tak vehementně prosazovala při jednáních s ODS, je ČSSD ochotna v danou chvíli zapomenout. To koneckonců připustil včera i Paroubek, když na otázku, zda by byl ochoten zapomenout na změnu volebního systému, doslova odpověděl. "Pokud to bude podmínka lidové strany, tak samozřejmě." Vytvořením čistého poměrného systému, který by nepoškozoval malé strany, nakonec Kalousek také zdůvodnil svou ochotu se soc. dem. vyjednávat.

Šéf zelených Martin Bursík včera řekl, že soc. demokraté lidovce plánovanou změnou volebního zákona vyděsili. On sám se jí ale prý nebojí. To, že Paroubek v této věci zařadil zpátečku, teď zelené strachu skutečně zbavilo.

Poměr křesel 9:6

I když soc. dem. zatím odmítá hovořit o křeslech v případné koaliční vládě ČSSD a KDU-ČSL, proslýchá se, že mohl být poměr křesel 9 ku 6. Pokud by se na koaličním projektu rozhodli podílet také zelení, rozdělilo by se šest křesel mezi lidovce a SZ. To by odpovídalo poměrům v trojkoalici (10:3:3). S tím, že ODS by byla ze hry a soc. dem by měla naději vládnout celkem 12 let.

Reklama

Související témata:

Související články

Topolánek zveřejnil Paroubkovy požadavky

Předseda ODS Mirek Topolánek ve čtvrtek odpoledne zveřejnil požadavky, které mu prý kladl předseda ČSSD Jiří Paroubek při jednáních o podpoře menšinové vlády...

Výběr článků

Načítám