Hlavní obsah

Politologové: Paroubek může v jednání o vládě uspět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nejnovější vývoj na politické scéně - konzultace šéfů ČSSD Jiřího Paroubka a KDU-ČSL Miroslava Kalouska o možné menšinové vládní koalici - politology nepřekvapil. Paroubek podle nich od červnových voleb svými kroky usiloval o to, aby ČSSD zůstala u moci a aby se šéf ODS Mirek Topolánek znemožnil uvnitř strany i před veřejností. Topolánek teď podle politologů prohrává a Paroubek má šanci na sestavení.

Článek

"Mám dojem, že tohle je strašlivý neúspěch pro Topolánka a nynější vedení ODS. Tak strašná politická katastrofa tady snad po roce 1992 ještě nebyla," uvedl politolog Bohumil Doležal. Souboj Topolánka s Paroubkem přirovnal k bitvě u Lipan, při které oddíl panské jednoty vylákal předstíraným útěkem husity z vozové hradby.

"A to se stalo Topolánkovi, když ho Paroubek vylákal a on se zbavil koaličních partnerů. Topolánek se, stejně jako husité nepřátelskému vojsku, vydal všanc Paroubkovi," uvedl Doležal. Myslí si, že Topolánek měl trojkoalici všemi silami držet. ODS už nemá podle Doležala žádnou šanci vládu sestavit. Podle politologa Petra Justa může ale ještě Topolánek jít do Sněmovny bez předem projednané podpory. "Kromě toho, že to vzdá, je to jediná možnost," míní.

Paroubek má šanci

Paroubek má naopak podle politologů šanci při sestavování vlády uspět, zásadní problém nevidí ani v otázce pověření prezidentem Václavem Klausem. "Myslím si, že když tehdy Klaus řekl, že by to nutně nemusel být Paroubek, že ho tím možná chtěl jen trošku poškádlit," poznamenal Just. Podle něj by pravděpodobně Klaus Paroubka pověřil sestavením vlády, kdyby Topolánek neuspěl.

Úspěch případné Paroubkovy vlády při hlasování o důvěře ve Sněmovně by podle Doležala závisel na komunistech. Uvnitř KDU-ČSL by přitom podle Justa mohl být problém s vládou podporovanou komunisty. "Proč by to ale všechno Paroubek dělal, kdyby si nebyl jist, že lidovci zavřou oči nad tím, že je komunisté podpoří třeba jen tím, že odejdou při hlasování z jednací místnosti?" oponoval Doležal. Jednání Kalouska, který se zavázal, že s komunisty nikdy nepůjde, považuje za ohavné. "Zdá se mi ale, že to není náhlé hnutí mysli předsedy strany, to považuji za vyloučené. To musí být o něco opřené, o to, co se v partaji děje," dodal Doležal.

ČSSD a KDU-ČSL: Shody a neshody

Případná koaliční vláda ČSSD a KDU-ČSL by se zřejmě snadno shodla na ekonomickém programu v oblasti sociálních dávek a daní. Spojit by ji mohla i proevropská orientace. Problém by naopak mohla představovat dohoda o reformě veřejných rozpočtů a penzijní reformě.

Obtížně by se podle analytiků hledal kompromis pro reformu veřejných rozpočtů. Podle Marka se na něm ČSSD a KDU-ČSL nedokázaly shodnout ani v rámci dosavadní koalice, v budoucnu by nutné omezení mandatorních výdajů téměř jistě nepodpořili komunističtí poslanci, s nimiž by tato koalice musela jednat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám