Hlavní obsah

ČSSD končí s ODS, o vládě bude jednat s lidovci

Právo, Novinky, nig, fia
PRAHA

Předseda ČSSD Jiří Paroubek ve čtvrtek oznámil, že se jeho strana rozhodla ukončit jednání s ODS o podpoře menšinové vlády občanských demokratů. Místo toho začne sociální demokracie vyjednávat o vládní spolupráci s KDU-ČSL. Paroubek zdůvodnil konec jednání tím, že ODS nechtěla ustoupit v programových a personálních otázkách. Podle ODS to ale není pravá příčina.

Článek

Paroubek se ve čtvrtek odpoledne sešel s předsedou lidovců Miroslavem Kalouskem, který souhlasil s programovými konzultacemi mezi KDU-ČSL a ČSSD, které by vedly k vládní spolupráci obou stran. [celá zpráva]

"Sociální demokracie se rozhodla vzhledem k nekonstruktivnímu přístupu ODS při řešení situace vést jednání s předsedou KDU-ČSL Miroslavem Kalouskem," řekl Paroubek s tím, že Kalouskovi nabídne koaliční spolupráci.

Současně nevyloučil, že začlení do jednání také Stranu zelených.

Prohlášení o ukončení jednání o podpoře vlády ODS najdete ZDE

Paroubek: ODS je neústupná

Podle Paroubka přispěl k rozhodnutí grémia sociální demokracie neúspěch při ranní schůzce místopředsedů ČSSD a ODS o programových otázkách. Postoj občanských demokratů označil předseda ČSSD za neústupný, zejména v otázkách daňových a sociálních zákonů a trvání na ministerských kandidátech, kteří jsou pro ČSSD nepřijatelní.

Paroubek zároveň řekl, že si s předsedou ODS lidsky rozumí a poslal mu dopis. Jeho znění má Právo k dispozici.

"Naše vzájemná povolební jednání ukázala, že programové odlišnosti a priority našich dvou stran jsou v zásadě neslučitelné, a neumožňují tak spolupráci při vzniku nové vlády. Já osobně mohu s plnou odpovědností prohlásit, že od doby volební kampaně jsem na Vás osobně změnil názor a jsem velmi rád, že se naše vzájemné osobní vztahy velmi zlepšily," stojí v Paroubkově dopise Topolánkovi.

Podle ODS se sociální demokraté nechtěli dohodnout

Podle místopředsedkyně ODS Miroslavy Němcové je krok sociálních demokratů logickým vyústěním dosavadního Paroubkova působení v povolebních jednáních.

"Já jsem měla pocit, že ty schůzky s námi jsou organizovány tak, aby došlo záměrně k nedohodě," řekla ČTK Němcová. Dodala, že občanští demokraté nepodpoří případný kabinet ČSSD a lidovců, který by se opíral o podporu komunistů. "Nemáme k tomu žádný důvod," dodala.

"Neshoda na programu není tou pravou příčinou," řekl Novinkám Ivan Langer (ODS), který se zúčastnil ranního jednání místopředsedů občanských a sociálních demokratů. Podle něj zástupci ČSSD na čtvrteční schůzce nedali najevo, že by se sociální demokracie chystala ukončit jednání s ODS.

Kalousek dosud spolupráci s ČSSD odmítal

O intenzivnější komunikaci mezi předsedy ČSSD a KDU-ČSL se v politických kuloárech v poslední době spekulovalo. Přispěl k tomu také místopředseda lidovců Jan Kasal, který v úterý veřejně prohlásil, že jeho strana je v případě Paroubkova pověření sestavit vládu o takovém projektu ochotna jednat.

Kalousek však doposud takovou variantu odmítal a tvrdil, že mezi ČSSD a ODS je "ruka v rukávě". [celá zpráva]

Možnosti ve Sněmovně

Případná společná vláda ČSSD a KDU-ČSL by se ve dvousetčlenné Sněmovně mohla dohromady opřít o 87 poslanců. Pokud by komunisté, kterých je ve Sněmovně 26, pomohli takovému kabinetu k získání důvěry tím, že by opustili jednací sál dolní komory, střetl by se blok sociálních demokratů a lidovců s ODS a zelenými, kteří mají dohromady rovněž 87 poslanců.

Pokud by se ale k lidovcům přidalo i šest poslanců Strany zelených, společná "trojkoalice naruby" by měla nad poslanci ODS převahu 93 ku 81. Zelení v minulosti odmítali jakkoliv podpořit vládu, která by se opírala o hlasy komunistů. Nedávno se ale část zelených vyslovila pro spolupráci s ČSSD.

Reklama

Související články

Kalouska vyhnal hlad k soc. demokratům

Kouzlo nechtěného ve středu způsobilo, že lidovecký šéf Miroslav Kalousek se dostal do podezření, že utajeně jedná s předsedou soc. dem. Jiřím Paroubkem.

Výběr článků

Načítám