Hlavní obsah

Z Chalkidiki se do ČR vrátilo 78 dětí

PRAHA

Z řeckého poloostrova Chalkdiki, který v tomto týdnu zasáhly ničivé požáry, se ve čtvrtek ráno vrátilo zpět do vlasti 78 českých dětí. Děti byly v Řecku na letním táboře, nečekané dobrodružství je zaskočilo, ovšem jsou v pořádku. Do ČR je přivezly dva autobusy.

Článek

Společně s nimi se do Prahy vrátilo i deset instruktorů a 12 dalších turistů cestovní kanceláře Evroškol, která cestu dětí do Řecka zajišťovala. Naopak asi 40 turistů této kanceláře se rozhodlo na místě zůstat až do pátku. Další turnusy do postižené oblasti cestovní kancelář zrušila.

Požár vypukl v pondělí, v úterka ale postupně ustal s výjimkou několika posledních ohnisek, s nimiž ještě bojovali hasiči.

Děti z České republiky ve věku od sedmi do 17 let do Řecka odcestovaly s cestovní kanceláří Evroškol 12. srpna. Původně se měly vrátit 27. srpna. Kvůli požáru ale cestovní kancelář najala místní řidiče a zajistila předčasný návrat dětí domů.

"Uznali jsme, že pro bezpečnost dětí to bude nejlepší," řekla Lenka Jozífová z Evroškolu. Také většina rodičů, kteří ve čtvrtek na své potomky čekali, postup kanceláře ocenila. "Hned v pondělí jsme se od dcery dozvěděli, co se děje. Některé děti to možná braly jako dobrodružství, ale ona se opravdu bála," popsal situaci jeden z rodičů.

Rodiče s radostí přivítali své ratolesti

Děti dnes přijely na Libeňský most. Uvítala je tam dlouhá řada zaparkovaných aut a postávající hloučky netrpělivých rodičů. Když jeden z otců krátce hovořil do mobilního telefonu a po chvíli zvolal "už jsou u Průhonic," byla na ostatních znát úleva.

Když děti vystoupily z autobusu a objímaly rodiče, bylo i na těch starších patrné dojetí a radost z návratu. "Tak teď si dám sprchu a pořádně se vyspím," řekla s úsměvem jedna z dívek.

V celé oblasti Chalkidiki bylo v době požáru asi 1500 českých turistů, další tisícovku občanů tam měla Británie, desítky návštěvníků Německo, Rakousko, Polsko, Rumunsko a Slovensko.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám