Hlavní obsah

Bublan by rád postavil Kubiceho mimo službu

PRAHA

Ministr vnitra a poslanec ČSSD František Bublan po středečním jednání vlády uvedl, že by ředitel policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jan Kubice měl být postaven mimo službu, a to až do vyšetření okolností jeho zprávy. K tomu ale nemá ministr ze své pozice pravomoc. Odstupující kabinet se ve středu věnoval zprávě týmu státních zástupců, který se obsahem Kubiceho materiálu zabývá.

Článek

"Já bych byl alespoň pro postavení mimo službu do doby, než se celá kauza došetří," konstatoval ministr. Pravomoc postavit Kubiceho mimo službu ale nemá Bublan, nýbrž náměstek policejního prezidenta pro trestní řízení František Snopek, případně sám policejní prezident Vladislav Husák.

Husák ponechal Bublanova slova bez komentáře. "Takovou informaci nemám. Pan ministr mi nic takového neřekl a na jednání vlády jsem nebyl, takže se k tomu nebudu vyjadřovat," řekl Husák s tím, že ani nezná obsah zprávy, o které vláda jednala.

Bublan: zveřejnění zprávy ztížilo šetření některých kauz

Podle Bublana zveřejnění materiálů ÚOOZ ovlivnilo vyšetřování některých závažných kauz. "Už nyní je jasné, že v některých případech je ztíženo další šetření závažných trestních kauz, a dokonce mohou být pozastaveny. Jak se subjekty dozvěděly, že se na nich pracuje, tak zvýšily svou opatrnost a přerušily kontakty. Týká se to především odposlechů," uvedl novinářům Bublan a upřesnil, že jde především o oblast ruskojazyčného organizovaného zločinu.

Naopak se podle něj nepotvrdilo tvrzení Kubiceho, že vyšetřování závažných kauz bylo politicky ovlivňováno. "Nebyl tak nalezen důvod, proč pan Kubice předložil svou zprávu sněmovnímu výboru," pověděl Bublan.

Kubice předložil svou zprávu na květnovém zasedání sněmovního branného výboru. Poslanci probírali materiál na utajeném jednání, dokumenty však ještě týž den pronikly na veřejnost.

Šéf ÚOOZ ve sněmovně řekl, že premiér Jiří Paroubek, ministerstvo vnitra a policejní prezident se snaží ovlivňovat vyšetřování některých případů, mimo jiné vraždy kontroverzního podnikatele Františka Mrázka či kauzy biolíh. Uvedl, že organizovaný zločin prorostl do státní správy, což prý potvrzují právě utajované dokumenty ÚOOZ.

Reklama

Související témata:

Související články

Smrt policisty Janíčka bude opět prošetřena

Vyšetřovatelé znovu otevřeli případ sebevraždy zástupce ředitele pražské policie Zdeňka Janíčka. Přiměly je k tomu informace z tajné zprávy šéfa Útvaru...

Výběr článků

Načítám