Hlavní obsah

Paroubek s Topolánkem se nečekaně sešli v Kramářově vile

PRAHA

Předsedové ODS a ČSSD Mirek Topolánek a Jiří Paroubek se ve středu bez předchozího ohlášení sešli v Kramářově vile. Ještě v úterý se přitom neshodli na tom, v jakém formátu a kde se má jejich vzájemná schůzka uskutečnit. Topolánek trval na přítomnosti místopředsedů a na tom, aby se schůzka odehrála v Hrzánském paláci. Oba premiéři po jednání řekli, se opět sejdou v 17 hodin i s místopředsedy svých stran.

Článek

Paroubek s Topolánkem vyjádřili naději, že by mohli během příštích dnů dohodu o vládě uzavřít.

"Hovořili jsme o tom, jak tu situaci odblokovat. Myslím, že se nám to podařilo. Prakticky ve všech oblastech se domníváme, že je možné dojít v poměrně krátké době k pokroku," řekl Paroubek.

Podobně hovořil i Topolánek: "Mohu konstatovat, že ta dohoda je možná. Je tam ještě celá řada věcí, které musíme domluvit. Necháváme si na to několik příštích dnů."

ČSSD chce vliv na vládu

Oba premiérové tak navázali na pondělní jednání o budoucí podobě vlády, které skončilo krachem. ODS jedná s ČSSD o podmínkách, za jakých by sociální demokraté byli ochotní tolerovat menšinovou vládu občanských demokratů.

Paroubek v úterý večer řekl, že se ČSSD chce dohodnout na toleranci menšinového kabinetu ODS. Zároveň si ale podle něj chtějí sociální demokraté zachovat vliv na vládu a záměry jejích ministrů.

Konkrétní podobu ovlivňování vlády ale Paroubek neupřesnil. Podle některých informací žádají sociální demokraté pro své lidi například místa šéfů některých státních institucí a náměstků na ministerstvech. To ODS odmítá, protože podobné ústupky jsou charakteristické spíše pro velkou koalici nebo někdejší opoziční smlouvu.

Reklama

Související články

Jednání Topolánek - Paroubek skončilo krachem

Předsedové ODS a ČSSD Mirek Topolánek a Jiří Paroubek se v pondělí po desáté hodině sešli v pražském Hrzánském paláci. Podmínky, za kterých by ČSSD tolerovala...

Paroubka usmířil dopis s novými ministry

Šéf ČSSD Jiří Paroubek hodlal navrhnout ukončení jednání s ODS o podobě budoucí vlády. Uvedl to v souvislosti s neúspěchem pondělní schůzky s designovaným...

Výběr článků

Načítám