Hlavní obsah

Topolánek s Paroubkem si posílali vzkazy po novinářích

– PRAHA
Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Oba čeští premiéři v úterý ukázali, jak umějí být paličatí. A to šlo pouze o to, kde se sejdou a kdo u jejich schůzky má být. Novinářům kvůli tomu uspořádali i dostihy. Udělali si z nich poslíčky se vzkazy mezi Hrzánským palácem a Kramářovou vilou.

Článek

Jiří Paroubek si představoval, že se s Mirkem Topolánkem kvůli prolomení ledů sejde mezi čtyřma očima ve vile, kde rozbil svůj vyjednávací stan. Jeho protějšek naopak naplánoval setkání za účasti prvních místopředsedů v paláci, kde zatím úřaduje. Topolánek označil setkání s Paroubkem mezi čtyřma očima za neužitečná.

Podle něho Paroubek mluví každou chvíli jinak. Něco jiného říká jemu, něco jiného novinářům a jinak referuje svým spolustraníkům. A proto se šéf občanských demokratů rozhodl se svým soupeřem jednat raději před svědky a dodal, že on nemá před svými spolustraníky co tajit.

Paroubek nakonec poslal na Jánský vršek kurýrem dopis, v němž se Topolánkovi nepřímo vysmál, že má v ODS omezený mandát k jednání a že k sobě potřebuje supervizory. Ale také nabídl osobní setkání kdykoliv a kdekoliv.

Neřešitelný rébus: 11

Nedorozumění vyvolala už interpretace pozvánky na schůzku - jak politici nyní módně říkají - "formátu" 11. Topolánek počítal s jednáním, jehož se zúčastní 11 = 2 z každé strany.

Paroubek pod oběma jedničkami viděl jen sebe a Topolánka. A protože každý z nich trval na své interpretaci početní úlohy, kolik že vlastně je 11, Topolánek raději schůzku odvolal.

ODS vzápětí předala novinářům prohlášení, že setkání dvou předsedů by vnímala jen jako informativní před jednáním širších reprezentací. Informativní schůzce "se nebráníme a nepokládáme za nutné kolem této schůzky vytvářet mediální humbuk", tvrdila ODS.

Jako školáček

Pak už to šlo ráz na ráz. Následovalo svolání tiskové konference ke Kramářově vile. Paroubek na ní dal najevo nespokojenost, že ODS svaluje vinu za krach jednání jen na něho a na ČSSD. "Připadal jsem si jako školáček, který neustále přichází na jednání, kde není tou hlavní osobou, přichází s nějakými návrhy, často písemnými. Druhá strana je arogantní, to ve mně nevzbuzuje důvěru," popsal své rozladění Paroubek.

Byl prý ochoten prolomit ledy, ale musí s ním chtít někdo jednat. "Nemůžou si představovat, že mě budou předvolávat do Hrzánského paláce, ještě abych si nemohl dovolit říci formát jednání. Trvám na tom, že chci nejprve jednat s panem Topolánkem," dodal šéf ČSSD.

Dost komedií

ODS na to reagovala na mimořádné tiskové konferenci v Hrzánském paláci. "Všichni jsme již unaveni z komediálních výstupů. Odmítáme dětinskou hru na mediální vzkazy. Dnešek je dalším typickým příkladem," komentoval úterní tahanice Topolánek. Éterem však létaly SMS s ujištěním, že jednání jsou dále možná a vítaná. Po jiných vlnách si ale oba politici vyřizovali vzkazy mnohem tvrdší.

"Chce-li dohodu o toleranci, ať s námi jedná, nechce-li, ať to veřejnosti sdělí přímo. Nechceme tajná jednání," vyzval šéf ODS svého soupeře z ČSSD. A ten mu naopak prostřednictvím médií vzkázal, aby svou taktiku přizpůsobil tomu, že chce sestavit vládu: "Mám dobrou vůli, ale samozřejmě se sebou nenechám vláčet za každou cenu. Požaduji slušné jednání."

Reklama

Související témata:

Související články

Jednání Topolánek - Paroubek skončilo krachem

Předsedové ODS a ČSSD Mirek Topolánek a Jiří Paroubek se v pondělí po desáté hodině sešli v pražském Hrzánském paláci. Podmínky, za kterých by ČSSD tolerovala...

Paroubka usmířil dopis s novými ministry

Šéf ČSSD Jiří Paroubek hodlal navrhnout ukončení jednání s ODS o podobě budoucí vlády. Uvedl to v souvislosti s neúspěchem pondělní schůzky s designovaným...

Výběr článků

Načítám