Hlavní obsah

Talmanová se stává nejznámější ženou v ODS

Právo, Lukáš Bek

Lucie Talmanová (38), jejíž jméno se v posledních dnech skloňuje v souvislosti se vztahem s novým premiérem Mirkem Topolánkem, se nyní stává nejznámější ženou v ODS.

Článek

V politice není žádný začátečník. V ODS je od jejího založení v roce 1991, léta působila v pražské komunální politice a osm let zasedá ve Sněmovně. V ní navíc od pondělka zastává funkci místopředsedkyně. Vedle Miroslavy Němcové, která místopředsednické křeslo ve Sněmovně nakonec obhájila až při druhém hlasování, je tak nejviditelnější političkou občanských demokratů.

Zřejmě jen těsně jí přitom utekla funkce ministryně zdravotnictví. Již v dubnu prosákly v kuloárech v ODS nespokojenost s mediálním vystupováním stínového ministra, senátora Tomáše Julínka, který se několikrát na televizních obrazovkách střetl s ministrem Davidem Rathem.

ODS ji nasadila proti Rathovi

Tehdy se i o Talmanové říkalo, že by měla Julínka nahradit. Jednou ji občanští demokraté dokonce nasadili do klíčového televizního duelu proti Rathovi. Talmanová, na rozdíl od Julínka, není lékařka, vystudovala Vysokou školu chemickotechnologickou, fakultu technologie paliv a vody, obor chemické a energetické zpracování paliv. Později pracovala jako laboratorní specialistka v oboru radiologie. Tématem zdravotnictví se však dlouhodobě v politice zabývá.

Nakonec Topolánek do vlády nominoval Julínka, zatímco Talmanová šla do vedení Sněmovny. Topolánek popírá, že jí do tohoto křesla osobně prosadil. "Já nejsem ten, kdo Lucii Talmanovou na ten post navrhl, naopak jsem ten, kdo říkal, že je tam celá řada jiných vhodných kandidátů," uvedl v rozhovoru pro sobotní Právo.

Ve Sněmovních volbách kandidovala Talmanová v Praze na exkluzívním třetím místě za superlídrem Topolánkem a pražským lídrem Janem Bürgermeistrem. Získala po Topolánkovi nejvíc preferenčních hlasů.

S Topolánkovou byly "pravé ženy"

Talmanová se kromě billboardů objevila také v předvolebním časopise Pravá žena - vedle Miroslavy Němcové, Evy Dundáčkové či Pavly Topolánkové. Svěřovaly se v něm s obyčejnými starostmi, jako je výchova dětí či stěhování rodiny. Zmínky o dusné atmosféře mezi manželi Topolánkovými se začaly v médiích objevovat krátce po volbách v červnu. Bulvární deník Šíp zveřejnil amatérskou fotografii, ke které napsal, že jde o romantickou večeři Mirka a Pavly Topolánkových. Později se však ozvala manželka šéfa ODS, která uvedla: "Na té fotografii nejsem já, ale poslankyně Talmanová, bohužel já jsem se v té době učila se svým synem matematiku a manžel odcházel s tím, že má jednání."

A navíc později poznamenala: "Paní Talmanová je půvabná žena, určitě je inteligentní, a navíc jednání se dnes vedou průřezově stranami a evidentně i průřezově pohlavími." V pátečním Šípu Talmanová na otázku, zda má s Topolánkem poměr, uvedla: "Já nevím, co nazýváte slovem poměr. Máme spolu velmi kvalitní vztah. A o poměru nebudu mluvit."

Topolánek přiznal potíže v rodině poté, co v pondělí Topolánková oznámila kandidaturu do Senátu v Ostravě, nikoli však za ODS, ale za konkurenční stranu Politika 21, vedenou europoslankyní Janou Bobošíkovou. "Naše manželství ještě nepřipomíná film Válka Roseových, ale musím přiznat, že určité problémy máme. Nemíním to nijak tajit," uvedl. Nepopřel přitom poměr s Talmanovou: "Není to nic, čím by se měl člověk chlubit. Všichni lidé, i politici, mají své soukromí."

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám