Hlavní obsah

Nová verze rovné daně ODS u soc. dem. narazila

– PRAHA
Právo, luk, trj

Předseda ODS a designovaný premiér Mirek Topolánek přišel s novou verzí rovné daně, kterou nazval podle nového slovenského soc. dem. premiéra Róberta Fica. U soc. dem. však s ní narazil.

Článek

"My sociálním demokratům nabízíme model, který bych nazval slovenská rovná daň modifikovaná Ficem. V podstatě je to to, co bylo už součástí trojkoaličního projektu: snížení korporátní daně, progrese daně pro fyzické osoby zabezpečená odečitatelnou položkou a fakticky dvě sazby DPH," řekl v rozhovoru pro Právo (na str. 18 a 19).

Topolánek si nemyslí, že by ze strany ODS šlo o zradu konceptu rovné daně. Zároveň říká, že by si soc. dem. zachovala tvář.

Podle ČSSD se ovšem slovenská situace od české velmi liší. "Nepřichází to v úvahu. Fico napravuje chyby, my je nepřipustíme," reagoval pro Právo místopředseda vlády a ČSSD Zdeněk Škromach.

Předseda Sněmovny Miloslav Vlček včera novinářům řekl, že soc. dem. nepřipustí zrušení zákona o neziskových nemocnicích, změny v Zákoníku práce ani zavedení rovné daně.

Zda se ODS a ČSSD dokážou dohodnout na podmínkách, za jakých by menšinová vláda ODS mohla fungovat, se podle Vlčka ukáže nejspíš v úterý či ve středu. To už bude zpět u jednacího stolu předseda vlády a ČSSD Jiří Paroubek. Ten se včera účastnil jednání grémia ČSSD.

KSČM: ústupek ČSSD by nám přihrál voliče

Paroubek má být zatím také jediným, kdo v hlavě nosí jména odborníků do Topolánkovy vlády, s nimiž by ČSSD neměla mít problém.

Programové bariéry ve vztahu k nové vládě v pátek také vytyčil výkonný výbor KSČM, který ve stanovisku napsal: "Nemůžeme v žádném případě souhlasit s rovnou daní, s odbouráváním sociálního státu v oblasti důchodů, zdravotnictví, bytové politiky či školství, s příliš jednostranně proamerickou zahraniční politikou a raketovými základnami USA."

Komunisté také odmítají zavedení prvků většinového systému, který by podle nich "zafixoval účelové mocenské vztahy dvou velkých stran a vládu státně stranických byrokratických elit nad občany do budoucna".

Pokud si ODS s ČSSD plácnou, komunisté budou chtít získat široké spektrum znejistělých levicových voličů. "Ani polopolitická vláda ODS s dočasným mandátem by nemohla zakrýt odpovědnost ČSSD před voliči, když bude ústupek příliš velký," uvedl výbor.

Reklama

Související články

Koaliční smlouva: okleštěná rovná daň

Zástupci stran, které se pokoušejí sestavit vládní koalici, už dohodli některé body, jež by měla obsahovat případná koaliční smlouva. Experti ODS, zelených...

ODS dohodla rovnou daň bez potravin

ODS se podařilo vyjednat na koaličních schůzkách s KDU-ČSL a Stranou zelených skoro všechny prvky daňové koncepce známé jako rovná daň. S tou ale ostře...

Výběr článků

Načítám