Hlavní obsah

Paroubek chce řešení pro Libanon do příštího týdne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TACHOV

Dosluhující premiér Jiří Paroubek požádal ministry obrany a zahraničních věcí, aby do příští schůze vlády připravili návrh řešení české vojenské účasti na řešení krize v Libanonu. Rozsah i zaměření případné vojenské jednotky by měly být zřejmě známé příští týden, řekl Paroubek při své návštěvě Tachova.

Článek

Možností, jak by se Česko mohlo zapojit do mise OSN je podle Paroubka celá řada. V úvahu by mohla připadat menší vojenská jednotka, nemocnice, nebo skupina štábních důstojníků, naznačil Paroubek. "Jistá je jedna věc, my už v tuto chvíli máme jednotky na čtyřech místech ve světě. Ty naše finanční možnosti nejsou nekonečné, takže to je asi ten limit," doplnil.

O vyslání českých vojenských sil do Libanonu hovořil Paroubek na začátku týdne. Šéf české diplomacie Cyril Svoboda však byl opatrnější a zdůraznil, že rozsah případného zapojení do mise OSN je třeba velmi pečlivě zvážit. Hovořit o vyslání třeba stovky vojáků, kteří by se podíleli na stabilizaci Libanonu, je předčasné, řekl Svoboda v úterý. Česká armáda je podle něj se svými zahraničními misemi na hranici svých kapacit. Svoboda by nebyl proti, kdyby se Česko případně podílelo na libanonské akci vysláním několika expertů do štábů.

ČR není v UNFIL zastoupena

"Byl bych velmi opatrný, pokud jde o účast v misi v Libanonu," zdůraznil Svoboda. Ministerstvo zahraničí doplnilo, že půjde o rozšíření současné mise UNIFIL, v níž ČR není zastoupena a ani ji sekretariát OSN adresně neoslovil. Některé státy již daly najevo ochotu podílet se na mírové misi OSN, jejíž síly by měly spolu s libanonskými vládními vojáky stabilizovat oblast jižního Libanonu.

V pondělí zavládlo mezi Libanonem a Izraelem příměří, které je výsledkem rezoluce OSN. Izrael napadl libanonské území před více než měsícem v reakci na aktivity radikálního islámského hnutí Hizballáh.

Reklama

Související články

Paroubek chce Čechy v Libanonu, Svoboda váhá

Dosavadní premiér Jiří Paroubek (ČSSD) podpořil vyslání českých příslušníků mírových sil OSN do Libanonu. Ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL)...

Válka v Libanonu byla i bojem o ropu

Podle některých předních světových ekonomů byla kromě boje proti terorismu důvodem útoku Izraele na Libanon nejžádanější surovina na světě - ropa. Ekonomové...

Výběr článků

Načítám