Hlavní obsah

Kalousek chystá pro lidovce opoziční roli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lidovci, kteří skončili ve volbách na čtvrté pozici, se již chystají na odchod do opozice. Potvrdil to i šéf KDU-ČSL Miroslav Kalousek, jenž připustil, že trojkoaliční projekt již je pouhou chimérou.

Článek

ODS podle Kalouska definitivně vykročila z rámce trojkoaliční spolupráce. "KDU-ČSL to bere na vědomí a je suverénní opoziční stranou," řekl šéf lidovců.

"Už to samo aranžmá, které je navrženo z ministrů za ODS a takzvaných nestranických odborníků, a onen charakter té dohody (mezi ODS a ČSSD). Je zřejmé, že to je nějaká forma opoziční smlouvy nebo velké koalice. To je aranžmá, které nepodpoříme v žádném případě," řekl.

Lidovci se podle Kalouska teprve rozhodnou, jaký postoj zaujmou při hlasování o důvěře vládě šéfa ODS Mirka Topolánka. "Zda to bude přímým hlasováním proti nebo odchodem ze Sněmovny, to, prosím, ponechte na naší další diskusi."

Předseda vlády a ODS Mirek Topolánek Hospodářským ale nevyloučil možnou spolupráci s lidovci a se zelenými při hlasování o jednotlivých zákonech. [celá zpráva]

"ODS chce uzavřít exkluzivní smlouvu s ČSSD a přitom tvrdit, že jejími nejbližšími partnery jsme my. To je kulatý čtverec, to těžko může fungovat," řekl Kalousek. Šéf lidovců také podotkl, že podporuje změnu počtu poslanců na lichý počet, aby už nemohlo docházet k patovému rozložení sil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám