Hlavní obsah

Topolánek se nezříká spolupráce s KDU-ČSL a SZ

– PRAHA

Novopečený premiér Mirek Topolánek (ODS) neočekává, že by lidovci a zelení podpořili menšinovou vládu ODS při hlasování o důvěře. Jedním dechem ale Topolánek podporuje spolupráci třech stran na parlamentní půdě při jednání o jednotlivých zákonech.

Článek

Nový premiér to řekl deníku Hospodářské noviny (HN). Později ale dodal, že občanští demokraté chtějí s KDU-ČSL a zelenými spolupracovat po celé volební období, jak se na tom již dříve dohodli.

"Já osobně i ODS naopak stále počítáme se spoluprací s KDU-ČSL a SZ po celé volební období. Politická realita je taková, že bude nutné změnit formu této spolupráce, nikoli však její obsah," uvedl Topolánek.

Dodal, že fungování jakékoli vlády je nemyslitelné bez základní dohody ČSSD a ODS. "Zároveň jsme však vždy vylučovali takovou formu dohody a spolupráce se sociální demokracií, která by jakkoli omezovala naše vztahy k těmto stranám," dodal.

V rozhovoru pro HN prohlásil: "Nikdy jsme nehovořili o tom, že zelení a lidovci mají dát té vládě důvěru. Na to si vystačí ty dvě strany (ODS a ČSSD). Nikdy jsme nepočítali, že menší strany se aktivně zúčastní hlasování o důvěře". Nový premiér také uvedl, že možné maximum je, že poslanci menších stran odejdou ze sálu. "Nikdy jsme nepočítali s duhovou podporou. To bylo jen novinářské klišé," řekl předseda ODS.

Kalousek a Bursík se chystají do opozice

Předseda lidovců Miroslav Kalousek uvedl, že respektuje, že se ODS soustředí na bilaterální dohodu s ČSSD. "Pan Topolánek má pravdu. Při hlasování o důvěře vlády nás nepotřebuje a my ji v případě jakékoli formy velké koalice opravdu nepodpoříme," řekl Kalousek HN. Také šéf zelených Martin Bursík uvedl, že když Topolánek uzavře dohodu s ČSSD, prostor pro další spolupráci mezi Stranou zelených a ODS se zúží.

Topolánek nicméně také listu řekl, že je pro něj důležité neztratit potenciál 100 hlasů s lidovci a se zelenými. "Pro nás je podstatné mít důvěru menších partnerů, že bez konzultace s nimi nezměníme volební systém," uvedl premiér. Podle něj je totiž rozdíl mezi "konstruktivní" opozicí a "ostrou" opozicí, která by se vůči ODS vymezovala.

Kalousek a Bursík deníku potvrdili, že s touto rolí počítají za podmínky, že se vládní návrhy zákonů budou shodovat s jejich programem. Obě strany plánují kritiku vlády z opozičních lavic. "Spolupráce s ČSSD potlačí Topolánka od nás. Bude to o snaze mít koaliční potenciál do příštích voleb," řekl HN Bursík.

Reklama

Výběr článků

Načítám