Hlavní obsah

Člen ODS byl na kandidátce KSČM

– ČESKÉ BUDĚJOVICE
Právo, Vladimír Vácha

Člen místního sdružení ODS v Neplachově na Českobudějovicku souhlasil se svou kandidaturou v komunálních volbách za KSČM v Olešníku. Právu to na přímý dotaz, zda o tom ví, potvrdil českobudějovický oblastní manažer ODS Karel Šerák.

Článek

"O kroku našeho člena pana Hucka jsme se dozvěděli náhodou a mohu říci, že už není členem ODS, neboť v okamžiku, kdy se nechal bez souhlasu oblastní rady zapsat na kandidátku jiné politické strany, okamžitě ztrácí členství v ODS. Nic to však nemění na faktu, že je to pro nás nepříjemná záležitost," konstatoval Šerák.

Méně sdílnější byla jednička na kandidátce KSČM v Olešníku Jaroslav Pavlica. Ten nechtěl fakt, že KSČM má na kandidátce člena ODS, komentovat.

Jeden z místních lidí, jenž si ale nepřál být jmenován, Právu řekl: "Myslím si, že nejde o nic, co by stálo za širokou publicitu. V komunálních volbách jde přece především o záležitosti obce a lidí v ní a nevidím nic divného, že se lidé dají dohromady."

Překvapena byla starostka Jana Píchová, která opětovně kandiduje v Olešníku za ODS. "To, co mi říkáte, slyším poprvé. Snažím se zodpovědně sestavit kandidátku občanských demokratů, kteří mě na ni nominovali, a o té, kterou staví KSČM, jsem se nezajímala. Důležité pro mě je, aby na té naší byli lidé, kteří dokáží dělat pro obec," reagovala na dotaz Práva starostka. 

Po rozruchu raději kandidaturu vzdal

Právo se pokusilo kontaktovat i samotného Jiřího Hucka, ale ten nebyl po celou středu k zastižení.

Zájem Práva o jeho kandidaturu za KSČM však okamžitě způsobil politické turbulence a Hucek kandidaturu písemně stáhl. "Mám informaci, že pan Hucek už na olešnické kandidátce KSČM není. Pokud vím, považuje své rozhodnutí být na ní za chybu a mrzí jej to," konstatoval v rozhovoru s Právem předseda oblastního sdružení ODS Juraj Thoma.

Předseda krajské rady KSČM Petr Braný Huckovo rozhodnutí odstoupit z kandidátky glosoval slovy, že je to právo každého.

"Přijmeme na kandidátku každého člověka, který to myslí poctivě s prací pro obec a v zastupitelstvu a přitom souhlasí alespoň s hlavními body našeho programu," dodal Braný.

"Vzdát se kandidatury je možné. Pokud se tak stane do 21. srpna, nebude ten, kdo na kandidaturu rezignoval, ani na volebním lísku. Pokud tak ale učiní až po zmíněném datu, zůstává na volebním lísku, ale hlasy pro něj se nepočítají," vysvětlil postup při změně či úpravě kandidátky vedoucí správního odboru českobudějovického magistrátu Václav Suchopár.

Reklama

Výběr článků

Načítám