Hlavní obsah

Paroubek se prý předčasných voleb nebojí, ale nechce je

Novinky, ora
PRAHA

Šéf ČSSD Jiří Paroubek se ve čtvrtek nechal slyšet, že sociální demokraté nemají strach z možných předčasných voleb. Jedním dechem však dodal, že si jejich konání nepřeje, neboť by podle něj "otrávily občany". Paroubek to řekl na rádiu Frekvence 1.

Článek

Paroubek tak reagoval na dotaz moderátorky Jitky Obzinové, která naznačila, že v posledních průzkumech se zvýšil odstup ODS od ČSSD v neprospěch sociální demokracie. Paroubek také označil za "absurdní" úvahy o možném volebním bloku ODS, KDU-ČSL a SZ, které zaslechl v parlamentních kuloárech.

Já se vrátím, řekl Paroubek

Dosluhující premiér také v pořadu neopomněl pochválit působení svého kabinetu. Slíbil příznivcům ČSSD, že nevylučuje, že se opět objeví ve Strakově akademii, která je sídlem kabinetu. "Já se v krátké době vrátím," uvedl Paroubek.

Pokud ale nebude v čele vlády, počítá Paroubek s tím, že by byl zvolen šéfem Sněmovny.

Jednáním s ODS se lídr ČSSD nebrání

Během rozhovoru předseda ČSSD dal najevo svoji připravenost k dialogu s ODS. Podle Paroubka by obě nejsilnější strany měly "hledat východisko z patové situace". Šéf soc. dem. dokonce odhadl, že by personální složení Topolánkova týmu mělo být známé v příštím pondělí nebo úterý.

Paroubek uvedl, že pro ČSSD jsou podmínkou pro toleranci menšinové vlády ODS nezavedení rovné daně a referendum o americké základně. Paroubek se odvolal na nedělní slova šéfa poslanců ODS Vlastimila Tlustého, jenž referendum nevyloučil.

Diplomaticky se Paroubek vyjádřil ke kandidatuře Topolánkovy ženy Pavly do Senátu v barvách Politiky 21. Podle předsedy ČSSD "je to její (Topolánkové) věc". Paroubek zároveň závěrem ujistil posluchače, že bedlivě sleduje současnou politickou situaci, přestože má čtyřdenní dovolenou.

Anketa

Vrátí se Jiří Paroubek (ČSSD) do Strakovy akademie jako premiér?
ano
34,1 %
ne
65,9 %
Celkem hlasovalo 5264 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám