Hlavní obsah

Komunisté mají návrh zákona o referendu o základně

PRAHA

Čeští komunisté nepřestávají usilovat o referendum o případné americké základně v ČR. Šéf KSČM Vojtěch Filip představil návrh třetí nejsilnější sněmovní strany na uspořádání jednorázového lidového hlasování. Podle komunistů by k referendu mělo stačit 200 000 podpisů nebo žádost USA o umístění základny.

Článek

Sněmovna by podle Filipa měla mít návrh k dispozici do 29. srpna, kdy začíná další schůze.

Komunisté poslali text předlohy k posouzení ostatním stranám a doufají, že svým podpisem ji podpoří i poslanci celého politického spektra. Filip připomněl, že KSČM také organizuje petici proti základně. Míní, že její umístění v České republice by snížilo bezpečnost země.

O americké protiraketové základně nyní v rámci debat o sestavení menšinové vlády ODS vyjednávají i občanští a sociální demokraté. ČSSD trvá na referendu, občanští demokraté většinou soudí, že věc by měl rozhodnout parlament. KSČM už má i otázku

Filip také přečetl znění otázky, na kterou by podle návrhu KSČM měli lidé v případném referendu odpovídat: "Souhlasíte s tím, aby Česká republika na svém území umožnila Spojeným státům americkým vybudovat a rozmístit jednotlivé prvky své protiraketové obrany, to je balistické střely nebo jim sloužící radiolokační systémy včetně vojenských jednotek?"

Washington chce rozmístit v Evropě do roku 2011 radary a deset protiraketových střel, které by zneškodnily případné nepřátelské rakety vypálené z rizikových zemí, za které USA nyní považují hlavně KLDR a Írán. Základna by podle dřívějších prohlášení měla stát v Česku, či Polsku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám