Hlavní obsah

Jevišovku trápí letos už třetí povodňové jezero

Novinky, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JEVIŠOVKA

Třikrát a dost. Starosta Jevišovky ztrácí trpělivost. Pole nad obcí již potřetí zaplavila voda. Obec to bude stát tři sta tisíc korun za vrácení peněz za užívání obecní půdy soukromému zemědělci.

Článek

Soukromník obdělává pozemky, patřící obci. Velmi úrodou půdu letos potřetí zaplavila voda a zemědělci došla trpělivost. "Nájemce se na nás obrátil, že chce ze zaplaceného nájmu vrátit zpět 450 tisíc korun. Nakonec jsme se dohodli, že mu pošleme tři sta tisíc korun. Ale pro nás je to spousta peněz. Jak my k tomu přijdeme, abychom za cizí chyby platili," zlobí se starosta Jevišovky Michal Vago (nezávislý).

Původcem škody je voda z Dyje, která po deštích opět zalila pole nad obcí. Na pole se dostala přes nízké hráze a novým stavidlem, které těsně po dostavbě není schopné zadržet vodu v cestě nežádoucím směrem.

Hráze neodpovídají povodním

"Nechápu, jak je možné mít hráze Dyje na stoletou vodu, s nimi sousedící hráze Jevišovky jen na dvacetiletou vodu, a o kousek dál přeliv, který je stavěný pouze na dvouletou vodu. Prostým selským rozumem je mi jasné, že hráze na stoletou vodu měly být podél Jevišovky až tam, kam se může dostat voda Dyje," řekl místostarosta Jevišovky Jan Tičer (nezávislý).

"Tvrdím, že když byla povodněmi zničená hráz na rakouské straně, musely létat helikoptéry, aby díru ucpaly. Tady se od března neděje nic, po červnu zase nic, nanejvýš slyšíme, že se tam nedá dostat. Přitom ale zemědělci si tam dokázali dávno připravit půdu na obdělávání, tak jak to je?" zlobí se Vago.

Letos při první povodni obec ohrozila voda, ze spojeného přívalu Jevišovky a Dyje. V červnu se zvedla Dyje a otočila tok Jevišovky opačným směrem. Valila se proti původnímu proudu a přes hráze zaplavila plochy nad obcí.

Po prudkých deštích na počátku srpna se vše opakovalo. Pod vodou zmizelo sedmdesát hektarů půdy, z toho padesát obecních. Voda zalila hřiště, na jehož opravu po předchozí povodni obec dostala dotaci. Stalo se tak nedlouho poté, co na hrací ploše vyseli novou trávu a ta je samozřejmě znovu zničená.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám