Hlavní obsah

Paroubek chce Čechy v Libanonu, Svoboda váhá

PRAHA

Dosavadní premiér Jiří Paroubek (ČSSD) podpořil vyslání českých příslušníků mírových sil OSN do Libanonu. Ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL) je ale ohledně českého zastoupení v misi skeptičtější, podle něj je účast ČR pečlivě zvážit.

Článek

Hovořit o vyslání třeba stovky vojáků, kteří by se podíleli na stabilizaci Libanonu, je podle Svobody předčasné.

Svoboda řekl, že česká armáda je se svými zahraničními misemi na hranici svých kapacit. Je zastoupena hlavně v Kosovu, Afghánistánu a Iráku, které jsou dlouhodobě plánovanou prioritou. Není možné jít nad možnosti armády, zdůraznil Svoboda.

Jestliže padne politické rozhodnutí, může armáda poslat do Libanonu řádově desítky vojáků. Pokud se ovšem bude rozpočet armády snižovat o deset procent, jak plánuje vláda, potom by to byl problém, řekl Jan Pejšek z tiskového odboru ministerstva obrany. "Budeme naopak nuceni přehodnotit působení v jiných kontingentech, protože budeme omezeni množstvím financí," zdůraznil. Nyní má Česko 500 vojáků v Kosovu, necelou stovku lidí v Iráku, 65 vojáků je v Bosně a Hercegovině a 220 v Afghánistánu.

Optimista Paroubek, opatrný Svoboda

"Když jsme řekli, že by bylo dobré vyslat mírové síly, tak jsme mysleli, že budou vyslány i české," prohlásil ale Paroubek. Umí si prý představit například vyslání vojenské nemocnice nebo menšího kontingentu. Například polní nemocnice nepřipadá Svobodovi příliš vhodná. "Je to taková úlitba lidem, jeví se to jako lidštější," dodal ministr s tím, že činnost nemocnice je mimořádné drahá.

Svoboda by nebyl proti, kdyby se Česko případně podílelo na libanonské akci vysláním několika expertů do štábů. "Byl bych velmi opatrný, pokud jde o účast v misi v Libanonu," zdůraznil Svoboda. Podotkl, že libanonská operace bude těžká a také nebezpečná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám